Grūti izprast Ķīnas nostāju pret Krieviju, atzīst eirokomisārs Dombrovskis

Ķīnas Tautas Republikas nostāja attiecībā uz Krievijas karu Ukrainā ietekmē šīs valsts tēlu pasaulē un apdraud tās reputāciju, pirmdien, 25.septembrī, savā vizītē Pekinā brīdināja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks un tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis (JV).

Ķīna ir centusies sevi pozicionēt kā neitrālu pusi Ukrainas konfliktā, bet vienlaikus diplomātiskiem un finansiāliem līdzekļiem atbalsta Krieviju. Abas valstis bieži runā par savu neierobežoto partnerību un ekonomisko un militāro sadarbību. Ķīnas nostāja “ietekmē valsts tēlu ne tikai Eiropas patērētāju, bet arī uzņēmumu acīs”, Pekinā sacīja Dombrovskis.

“Teritoriālā integritāte vienmēr ir bijusi svarīgs princips Ķīnas starptautiskajā diplomātijā. Krievijas karš ir klajš šī principa pārkāpums,” norādīja Dombrovskis. “Turklāt Ķīna vienmēr iestājas par to, lai katra valsts varētu brīvi izvēlēties savu attīstības ceļu.

Tāpēc mums ir ļoti grūti saprast Ķīnas nostāju

attiecībā uz Krievijas karu pret Ukrainu, jo tā pārkāpj pašas Ķīnas pamatprincipus.”

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins martā devās valsts vizītē uz Krieviju un paziņoja, ka abu valstu attiecības ieiet jaunā laikmetā. Plānots, ka oktobrī Krievijas prezidents Vladimirs Putins apmeklēs Ķīnu.

Lasiet arī: Ķīna kritizē ES par elektrisko transportlīdzekļu subsīdiju izmeklēšanu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas