VIDEO | Ciklons Austrālijas ziemeļaustrumu pilsētās atnes plūdus un krokodilu

Lietusgāžu izraisītie plūdi pēc agrākā tropiskā ciklona Džaspera postījumiem pirmdien, 18.decembrī, izolēja tūristu iecienītas pilsētas Austrālijas ziemeļaustrumos. Vētra Kvīnslendā atnesa spēcīgas lietusgāzes, liekot iedzīvotājiem evakuēties un meklēt patvērumu uz māju jumtiem, kā arī plūdu dēļ no notekas tika izvilkts krokodils, ziņo Reuters.

Kvīnslendas premjerministrs Stīvens Mailss (Steven Miles) norādīja, ka nepārtraukto lietusgāžu dēļ ir grūti sniegt palīdzību iedzīvotājiem no gaisa nomaļos apgabalos, kurus skāruši plūdi. Mailss ABC Television sacīja, ka

šī dabas katastrofa ir viena no smagākajām, ko viņš atceras.

Pēc tam, kad pagājušajā nedēļā valsts teritorijā plosījās Džaspers, ciklona kategorija tika samazināta līdz tropiskajam zemākajam līmenim.

Ingemā, apmēram 5000 iedzīvotāju lielā pilsētā, ko skāruši plūdi, amatpersonas noķēra 2,8 metrus garu krokodilu netālu no degvielas uzpildes stacijas. Krokodilus gan parasti var novērot upēs, lagūnās un purvos Kvīnslendas ziemeļu daļas lauku apvidos.

Kērnsā, kas ir galvenā pilsēta, no kuras var piekļūt Lielajam Barjerrifam, pirmdienas sākumā nokrišņu daudzums sasniedza aptuveni 600 mm 40 stundu laikā – vairāk nekā trīskāršotu decembra vidējo nokrišņu daudzumu.

Visi lidojumi tika no Kērnsas lidostas atcelti vai atlikti,

un sociālajos plašsaziņas līdzekļos publicētajos attēlos bija redzamas daļēji ūdenī iegrimušas lidmašīnas uz skrejceļa. Lidostas izpilddirektors Sky News sacīja, ka centieni novadīt ūdeni notiek jau kopš svētdienas, taču ūdens sūknis netiek galā ar lielo nokrišņu daudzumu.

Iedzīvotāji uz ziemeļiem no Kērnsas lidostas, tostarp kāds vīrietis vārdā Dens stāstīja, ka spēcīgo lietusgāžu dēļ viņš aptuveni četras stundas bija patvēries uz virtuves galda, līdz tika izglābts kopā ar citiem cilvēkiem, kas bija patvērušies uz māju jumtiem un gaidīja glābšanas laivas.

Pašlaik Austrālijā valda El Ninjo laikapstākļu fenomens, kas var izraisīt ekstrēmas parādības, sākot no krūmu ugunsgrēkiem līdz tropiskajiem cikloniem un ilgstošiem sausuma periodiem.

Kamēr ziemeļaustrumos notiek cīņa ar plūdiem, Austrālijas dienvidaustrumos, gluži pretēji, ir izsludināta trauksme par krūmu ugunsgrēkiem, jo sagaidāms, ka otrdien dažās Sidnejas priekšpilsētās temperatūra pārsniegs 40 grādus pēc Celsija.

Lasiet arī: Šonedēļ gaidāmi intensīvi nokrišņi un brāzmains vējš

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas