BBC: Krievijas “gaļasmašīnā” otrajā kara gadā miruši gandrīz par 25% vairāk krievu karavīru

BBC sadarbībā ar neatkarīgo mediju grupu “Mediazona” un brīvprātīgajiem ir apstiprinājusi, ka Krievijas militāro upuru skaits Ukrainā ir pārsniedzis 50 000, Maskavai īstenojot tā dēvēto “gaļasmašīnas” stratēģiju, trešdien, 17.aprīlī, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

BBC skaidro, ka termins “gaļasmašīna” tiek lietots, lai aprakstītu veidu, kā Maskava viļņveidīgi sūta karavīrus uz Ukrainu, cenšoties novājināt Ukrainas spēkus, atklājot to atrašanās vietas Krievijas vienībām.

Saskaņā ar ziņojumu otrajā kara gadā bojā gāja vairāk nekā 27 300 Krievijas karavīru.

Tika konstatēts, ka bojāgājušo skaits ir gandrīz par 25% lielāks nekā pirmajā gadā, kas liecina par to, ka teritoriālie panākumi gūti ar milzīgiem cilvēku upuriem.

Lai apkopotu datus, BBC, “Mediazona” un brīvprātīgie izmeklēšanas gaitā apzināja jaunās kapavietas un plaši analizēja publisko informāciju no oficiālajiem ziņojumiem, laikrakstiem un sociālajiem plašsaziņas līdzekļiem.

Kopējais bojāgājušo skaits – vairāk nekā 50 000 – ir astoņas reizes lielāks nekā līdz šim vienīgais oficiāli publiskai atzītais bojāgājušo skaits, ko 2022.gada septembrī sniedza Maskava, taču faktiskais bojāgājušo skaits Krievijā, visticamāk, ir daudz lielāks, ziņo BBC.

2023.gada janvārī Krievijas ofensīvas laikā Ukrainas Doneckas apgabalā par Vuhledaras pilsētu strauji pieauga militāro upuru skaits. Ziņojumā teikts, ka Kara izpētes institūts (ISW) secinājis, ka “neefektīvu frontālo viļņveidīgo uzbrukumu” izmantošana un “sarežģīts reljefs, kaujasspēka trūkums un nespēja pārsteigt Ukrainas spēkus” novedusi pie minimāliem ieguvumiem un lieliem kaujas zaudējumiem.

Vēl viens upuru skaita pieaugums bija 2023.gada pavasarī, kaujā par Bahmutu, kad “Vagner” algotņu grupa ziņoja par ievērojamiem zaudējumiem – 22 000 karavīru. Arī Krievijas veiktā Avdijivkas ieņemšana pagājušajā rudenī ievērojami palielinājusi bojāgājušo karavīru skaitu.

Brīvprātīgie, kuri sadarbojas ar BBC un “Mediazona”,

ir arī dokumentējuši, ka kopš Ukrainas kara sākuma ir ievērojami pieaudzis militārpersonu kapu skaits 70 Krievijas kapsētās,

kapsētām paplašinoties un tajās ir atklātas jaunas kapsētu daļas, piemēram, Bogorodskojes kapsētā Rjazaņā.

Pierādījumi kapsētās liecina, ka šie kapi pieder Ukrainā nogalinātiem karavīriem, un BBC aplēses liecina, ka vismaz divi no pieciem mirušajiem karavīriem pirms iebrukuma nav bijuši Krievijas armijas sastāvā.

Lielais karavīru upuru skaits ir novedis pie izmaiņām Krievijas bruņotajos spēkos, kur pieredzējušie karavīri, vai nu miruši, vai ievainoti, ir aizstāti ar mazāk apmācītiem, kā rezultātā ir ieviesta vienkāršāka taktiskā pieeja, kas koncentrējas uz frontāliem uzbrukumiem ar artilērijas atbalstu, Samuels Krenijs Evanss (Samuel Cranny-Evans) no Karaliskā Apvienoto dienestu institūta (Rusi) sacīja BBC.

No ieslodzījuma vietām nākušie jauniesauktie ir ļoti svarīga Krievijas “gaļasmašīnas” panākumu daļa,

un BCC un “Mediazona” veiktā analīze liecina, ka viņi frontes līnijā tiek nogalināti ātrāk.

BBC ziņo, ka sākumā ieslodzītos karam vervēja Jevgenijs Prigožions un pēc Prigožina nāves Krievijas Aizsardzības ministrija turpināja šo pašu politiku.

Tika pārbaudīti 9 000 frontē mirušo Krievijas karavīru, kuri nākuši no cietuma, un vairāk nekā 1 000 personām tika apstiprināti militārā līguma sākuma un nāves datumi.

Analīzē tika atklāts, ka Prigožina laikā ieslodzītie frontē izdzīvojuši vidēji trīs mēnešus. Turpretī tiem, kurus nolīga Aizsardzības ministrija, vidējais izdzīvošanas laiks bijis īsāks – divi mēneši.

Lasiet arī: Ukrainas augstākais komandieris saka, ka Krievijas mērķis ir līdz 9.maijam ieņemt Časivjaru

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas