Lietuvas pašvaldību vēlēšanas noslēgušās; dažviet priekšā otrā kārta

Lietuvā noslēgušās pašvaldību vēlēšanas, tomēr vairāk nekā pusei pašvaldību vēl priekšā otrā vēlēšanu kārta, lai ievēlētu mērus, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

No 60 pašvaldībām 26 pašvaldības galva ievēlēts jau svētdien, 5.martā, savukārt vairāk nekā pusē – 34 – priekšā otrā vēlēšanu kārta 18.martā. Šajās pašvaldībās neviens no mēra amata kandidātiem nesaņēma vismaz 50% balsu.

Lietuvas galvaspilsētā Viļņā otrajā kārtā sacentīsies līdzšinējais pilsētas vicemērs Valds Benkunsks (Valdas Benkunskas) un Artūrs Zoka (Artūras Zuokas), kurš mēra krēslu ieņēma no 2000. līdz 2007.gadam, un pēc tam no 2011. līdz 2015.gadam. Benkunsks ieguva 31% vēlētāju balsis, savukārt Zoka – 22%. Trešajā vietā ar 11% balsu palicis bijušais konservatīvo parlamentārietis Mīkols Majausks (Mykolas Majauskas).

Viļņas domē ir 51 deputāta vieta, un visvairāk – 19 – ieguvusi Lietuvas valdošā partija Tēvzemes savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti (TS-LKD). Deviņas vietas ieguvusi partija Brīvība un taisnīgums, un vēl deviņas vietas pienākas liberālajai Brīvības partijai. Līdzšinējais Viļņas mērs Remigijs Šimašus (Remigijus Šimašius), kurš uz pārvelēšanu nekandidēja, arī pārstāvēja Brīvības partiju.

Kauņas pilsētas galva arī turpmākos četrus gadus būs Visvalds Matijošaits (Visvaldas Matijošaitis), kas ieguva gandrīz 60% vēlētāju atbalstu.

Matijošaits arī pirmsvēlēšanu aptaujās bija neapšaubāms līderis. Viņa tuvākais konkurents Aurēlijs Verīga (Aurelijus Veryga) no Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības ieguva 13% balsu. Matijošaita vietējā partija, Vienotā Kauņa, arī ieguva vairākumu vietu domē, 26 no 41.

Klaipēdā marta vidū par vēlētaju balsīm otrajā kārtā sacentīsies bijušais Klaipēdas ostas vadītājs Arvīds Vaitkus (Arvydas Vaitkus), kurš vēlēšanās piedalās no vietējās partijas Uzticīgi Klaipēdai, un konservatīvo pārstāvis Audrjus Petrošus (Audrius Petrošius). Vaitkus pirmajā kārtā ieguva 24% balsu, savukārt Petrošus – 21% balsu. Līdzšinējais pilsētas mērs Vītauts Grubļausks (Vytautas Grubliauskas) palika piektais, un līdz ar to pēc trim amatā pavadītiem termiņiem mēra krēslu atstās.

Kopumā Lietuvā pēc vēlēšanām vadībā ir Sociāldemokrātiskā partija (18%), un viņiem seko TS-LKD ar 16% balsu.

Lielākā valdības opozīcijas partija, Zemnieku un zaļo savienība, pašvaldību vēlēšanās kopā ieguvusi 9% balsu, un Liberālā kustība – 7% no visu vēlētāju balsīm.

Lai gan vēlēšanās piedalījās mazāk nekā 50% no kopējā balsstiesīgo iedzīvotāju skaita, tās pēdējo divdesmit gadu laikā ir labākais rādītājs. Saskaņā ar Lietuvas Centrālās vēlēšanu komisijas datiem svētdien nobalsoja 39,56% balsstiesīgo, savukārt agrajā balsošanā pirms vēlēšanām – 9,41%, kas kopējo vēlēšanu dalībnieku skaitu paceļ līdz 48,97% no visiem balsstiesīgajiem.

Visu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1929492/lithuania-s-local-elections-results-summary

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas