Krievijā Navaļnija līdzgaitniecei Čaniševai piespriež septiņarpus gadu ieslodzījumu

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija bijušajai štābu koordinatorei Baškortostānā Lilijai Čaniševai piespriests septiņu gadu un sešu mēnešu cietumsods kolonijā.

Sodu aktīvistei trešdien piesprieda Ufas Kirovas rajona tiesa apsūdzībās par “ekstrēmistiskas organizācijas izveidošanu”, “aicinājumiem uz ekstrēmismu” un par tādas “nekomerciālas organizācijas izveidošanu, kas aizskar pilsoņa personību un brīvību”.

Prokurors prasīja apsūdzētajai piespriest 12 gadus kolonijā.

Pati Čaniševa pēdējā vārdā slēgtajā tiesas procesā pret viņu ierosināto krimināllietu maija beigās nosauca par politisku un saistīja to ar Krievijas diktatora Vladimira Putina un Baškortostānas vietvalža Radija Habirova organizēto vajāšanu.

“Arī politiķis ir profesija,” viņa teica, paskaidrojot, ka vainas atzīšana būtu tas pats, kas “skolotājai atzīt vainu, ka viņa ir skolotāja, bet ārstei, ka viņa ir ārste”.

Čaniševa pauda pārliecību, ka kopš Habirova nākšanas pie varas Baškortostānā “sākti uzbrukumi pilsoniskajiem aktīvistiem un dabas aizstāvjiem”,

reģionālā sabiedriskā organizācija Baškort atzīta par ekstrēmistisku, bet opozīcijas aktīvisti nonāk apcietinājumā.

“Putins jau sen vēlas izskaust ikvienu citādu domu un radīt naidīgu gaisotni starp cilvēkiem un valdību ar vienu vienīgu mērķi – noturēt varu 2024.gadā,” viņa paziņoja, uzsverot, ka “Putins nozīmē korupciju, zemas algas un pensijas, ekonomikas kritumu un cenu pieaugumu. Putins – tas ir karš”.

Savas runas noslēgumā 41 gadu vecā Čaniševa uzrunāja tiesnesi, sakot, ka, piespriežot prokurora prasīto 12 gadu cietumsodu, viņš viņai liegs iespēju jebkad kļūt par māti.

Čaniševa no 2017. līdz 2021.gadam vadīja Navaļnija štābu Ufā. 2021.gada novembrī viņu aizturēja. Viņa bija pirmā aizturētā krimināllietā par “ekstrēmistiskas organizācijas izveidošanu”, kuru 2021.gada rudenī ierosināja pret Navaļniju un viņa līdzgaitniekiem.

Kopumā viņu apsūdzēja pēc trim Krievijas Kriminālkodeksa pantiem: par “ekstrēmistiskas organizācijas darbību, izmantojot dienesta stāvokli”, par “aicinājumu uz ekstrēmismu” un par tādas “organizācijas izveidošanu, kas pārkāpj pilsoņu tiesības”.

Lasiet arī: Itālija sēro un prāto, kas turpinās Berluskoni darbu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas