Tiesībaizsardzības iestādes nav apmierinošas. Latvija nespēj nodrošināt kvalitatīvu izmeklēšanu, tā Stukāns

Latvijā šobrīd situācija ar tiesībaizsardzības iestādēm nav apmierinoša, valsts nespēj nodrošināt kvalitatīvu kriminālprocesu izmeklēšanu, un nopietnu lietu ir ļoti maz, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Komisija trešdien, 10.janvārī, iepazinās ar iecerēto reorganizāciju Valsts ieņēmumu dienestā (VID), kas paredz atdalīt tiesībsargājošās struktūras – Nodokļu un muitas policijas pārvaldi un Iekšējās drošības pārvaldi. Ar reorganizāciju deputātus iepazīstināja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), kurš vienlaikus arī rosināja ilgtermiņā diskutēt ar Iekšlietu ministriju par Ekonomisko noziegumu apkarošanas biroja vai tamlīdzīgas iestādes izveidošanu.

Stukāns pauda atbalstu reorganizācijai un Ašeradena paustajam, lai gan viņa ieskatā ir jādomā arī par citu tiesībsargājošo iestāžu konsolidāciju.

“Varu pateikt vēl vairāk – Latvijā šobrīd situācija ar tiesībaizsardzības iestādēm nav apmierinoša, valsts nespēj nodrošināt kvalitatīvu, saprātīgu un efektīvu procesu izmeklēšanu. Mēs redzam, ka nopietnu lietu ir ļoti maz vai to vispār nav,” uzsvēra Stukāns.

Ģenerālprokurors arī šogad iesniegšot Saeimā ziņojumu par prokuratūras iepriekšējā gada darbības rezultātiem, kas atspoguļo noziedzības stāvokli valstī. Vienlaikus jau patlaban varot pateikt, ka valsts spēj izmeklēt sīkās zādzības un dzērājšoferu lietas, bet pārējām lietām nepietiek finanšu resursu.

Plānotā VID reorganizācija ir viens no pirmajiem soļiem, kas būtu jāturpina tālāk,

un atslēgas vārds šādām darbībām būtu konsolidācija, efektivitāte un saprātīgums, paziņoja Stukāns.

“Es domāju, ka būtu pamats uzdot jautājumu, cik valsts samaksā operatīvajam darbam kopumā, un vai šis darbs dod atbilstošus rezultātus. Kur mums ir atbilstoši šodienas situācijai nopietni noziegumi atklāti, pierādīti un notiesātas personas? Bet iestāžu ir tik daudz, cik viņas ir. Arī Valsts kontroles atzinumā ir norādīts – septiņas institūcijas šodien nodarbojas ar koruptīvu noziegumu izmeklēšanu. Septiņas! Nu, es aicinātu jūs atrast kaut vēl vienu valsti pasaulē, kur tas tā ir,” uzsvēra Stukāns.

Jau ziņots, ka no VID plānots atdalīt tiesībsargājošās struktūras – Nodokļu un muitas policijas pārvaldi un Iekšējās drošības pārvaldi, liecina Finanšu ministrijas (FM) informatīvais ziņojums, kas iesniegts saskaņošanai valdībā.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes funkcijas un uzdevumus paredzēts nodot finanšu ministra pārraudzībā izveidotajai tiešās pārvaldes iestādei – Nodokļu un muitas policijai. Finanšu ministrs padotību pār Nodokļu un muitas policiju īstenos ar FM starpniecību.

Savukārt VID Iekšējās drošības pārvaldes operatīvās un izmeklēšanas funkcijas un uzdevumus paredzēts nodot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Patlaban abās struktūrvienībās strādā attiecīgi 380 un 30 cilvēki. Reorganizācija papildu izmaksas neprasīs.

Lasiet arī: Navaļnijs joko par “kailo ballīti” pirmajā videoierakstā no jaunā cietuma

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas