ES finansē pirmo psihedēlisko vielu pētījumu pacientiem ar neārstējamām slimībām

Trešdien, 24.janvārī, sāksies darbs pie klīniska pētījuma, kura mērķis ir izpētīt psilocibīna jeb burvju sēņu terapeitisko iedarbību uz paliatīvās aprūpes pacientiem, kuri saskaras ar psiholoģisko stresu progresējošu slimību dēļ. Pētījuma mērķis ir izvērtēt psilocibīna ietekmi uz pacientiem, kuri slimo ar hronisku obstruktīvu plaušu slimību, multiplo sklerozi, amiotrofisko laterālo sklerozi un atipisku Parkinsona slimību, ziņo Politico.

Šī ir pirmā reize, kad Eiropas Savienība (ES) ir pilnībā finansējusi psihedēlisko vielu pētījumu, piešķirot vairāk nekā 6,5 miljonus eiro no ES programmas “Apvārsnis Eiropa” līdzekļiem.

Šī klīniskā pētījuma mērķis ir paplašināt iepriekš gūtos daudzsološos rezultātus

attiecībā uz grūti ārstējamu depresiju un slimniekiem ar vēzi terminālā stadijā, aptverot plašāku pacientu grupu, tādējādi sperot nozīmīgu soli psihedēlisko vielu pētniecībā.

Groningenas Universitātes Medicīnas centrs (UMCG) Nīderlandē koordinē novatorisku pētījumu, kurā piedalīsies aptuveni 100 pacientu četrās pētniecības iestādēs Nīderlandē, Portugālē, Čehijā un Dānijā.

Pacienti piedalīsies vairākās sesijās ar terapeitiem, taču šajā pētījumā divas sesijas būs saistītas ar psilocibīna lietošanu. Sākotnējā sesijā paredzēts lietot mazāku devu, lai pierastu pie pieredzes, savukārt daži dalībnieki saņems placebo.

Vadošais pētnieks, UMCG psihiatrs Roberts Šoverss (Robert Schoevers), uzsver galveno pētījuma jautājumu: noteikt optimālo psihedēlisko ceļojumu skaitu, lai ārstēšana būtu efektīva. Viņš norādījis, ka pētījuma mērķis ir noskaidrot,

vai psihedēliskā terapija kalpo kā vienreizējs risinājums, līdztekus psihoterapijai,

vai arī ir nepieciešamas papildu sesijas, tādējādi uzzinot vairāk par šīs pieejas potenciālajiem ilgtermiņa ieguvumiem.

Pētījuma protokolu, kas pašlaik tiek izstrādāts kopā ar regulatoriem un veselības aprūpes tehnoloģiju novērtēšanas iestādēm, plānots pabeigt šogad. Pētījums sāksies 2025.gada janvārī, un tā rezultāti gaidāmi 2027.gadā, vēsta Politico.

Lasiet arī: Masalas Eiropā: strauji pieaugot saslimšanas gadījumiem, PVO aicina veikt vakcināciju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas