SPKC: Saslimstība ar Covid-19 pieaug, tomēr situācija nav satraucoša

 Saslimstība ar Covid-19 Latvijā pieaug, tomēr situācija nav satraucoša, intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes atzina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Larisa Savrasova.

Par saslimstības pieaugumu liecinot gan stacionēto pacientu skaits, gan arī Covid-19 pozitīvo testēšanas materiālu īpatsvars.

Vasarā stacionēti tika ap 16 Covid-19 pacienti nedēļā, bet septembrī tie vidēji bija 39 pacienti nedēļā.

Savukārt nedēļas laikā atklāto Covid-19 pozitīvo testēšanas materiālu īpatsvars ir pieaudzis no 5-10% vasarā līdz 24% pēdējās nedēļās, stāstīja Savrasova.

Covid-19 pieaugumu viņa skaidroja ar dažādiem likumsakarīgiem faktoriem, kas lielā mērā saistīti ar rudens atnākšanu – bērnu atgriešanos skolās, aktīvāku sabiedriskā transporta lietošanu un vairāk iekštelpu pasākumiem.

Pagaidām neesot pamata uzskatīt, ka jaunais Covid-19 paveids būtu bīstamāks par iepriekš pazīstamajiem.

Pēc SPKC pārstāves paustā, tā Simptomi ir līdzīgi jau zināmajiem, bet pagaidām nav informācijas, ka ar “Eris” variantu saslimušajiem būtu attīstījušās lielas elpošanas grūtības. Tomēr nevar zināt, vai nākotnē jaunais paveids nepiedzīvos kādas mutācijas un nekļūs spēcīgāks, piebilda speciāliste.

Savrasova aicināja cilvēkus būt piesardzīgiem un ievērot ikdienas epidemioloģiskos drošības pasākumus, bet personām ar novājinātu imunitāti un paaugstinātiem veselības riskiem būtu vēlams lietot sejas maskas, uzturoties vietās, kur ir daudz cilvēku.

Lasiet arī: Notekūdeņu monitorings uzrāda jaunā Covid-19 varianta Eris izplatību vairākos Latvijas reģionos

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas