VIDEO | Baidena un Sji tikšanās, lai pārspriestu abu lielvalstu nesaskaņas

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) trešdien, 15.novembrī, pirmo reizi gada laikā tiksies ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, lai pārrunātu jautājumus, kas varētu mazināt nesaskaņas starp abām lielvarām militāro konfliktu, narkotiku kontrabandas un mākslīgā intelekta jomā, ziņo Reuters.

Tikmēr amatpersonām abās Klusā okeāna pusēs ir mazas cerības uz uzlabojumiem, ņemot vērā, ka Baidenam un Sji ir plānots apspriest Taivānu, Dienvidķīnas jūru, Izraēlas un Hamās karu, Krievijas iebrukumu Ukrainā, Ziemeļkoreju un cilvēktiesības – jomas, kurās abi līderi jau ilgi nav spējuši atrisināt domstarpības.

Baidens un Sji otrdien ieradās Sanfrancisko, kur viņiem bija paredzēta tikšanās Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstu ekonomiskās sadarbības (APEC) samita ietvaros.

 

Sagaidāms, ka Sji un Baidens tiksies drošā un nomaļā īpašumā netālu no Sanfrancisko, kas izvēlēts, tā drošības un miera dēļ, vēstī Reuters. Baltā nama preses pārstāvis Džons Kērbijs (John Kirby)

pauda cerību, ka abu līderu saruna būs produktīva un atklāta.

Saskaņā ar Reuters ziņoto, tiek sagaidīts, ka tikšanās laikā Baidens mudinās Sji izmantot Ķīnas ietekmi, lai atturētu Irānu no provokatīvām darbībām Izraēlas-Hamās konfliktā. Citi sarunu jautājumi ietver bažas par Ķīnas “ietekmes operācijām” ārvalstu vēlēšanās un Ķīnā aizturēto ASV pilsoņu statusu.

ASV amatpersonas sagaidot konkrētus risinājumus, lai atjaunotu abu valstu personāla līmeņa sarunas dažādos jautājumos, sākot ar militārās saziņu līdz fentanila kontrolei, mākslīgajam intelektam, tirdzniecībai un klimata pārvaldībai. Reuters ziņo, ka saskaņā ar ASV amatpersonu sniegto informāciju daudzas fentanila prekursoru ķimikālijas tiek iegūtas no Ķīnas.

Kā ziņo Reuters reģionālās amatpersonas paredz, ka Pekina izmantos to, ka ASV pievērsīs uzmanību Ukrainai un Izraēlai, lai veicinātu savas ambīcijas Indijas un Klusā okeāna reģionā, tādējādi sagādājot pārbaudījumu Vašingtonai.

Savukārt ASV amatpersonas sagaida, ka tikšanās laikā Baidens apliecinās Sji, ka ASV saistības Indijas un Klusā okeāna reģionā paliks nemainīgas, pievēršoties bažām saistībā ar strīdīgo Ķīnas rīcību Taivānas šaurumā, Dienvidķīnas un Austrumķīnas jūrā. Tāpat tiek cerēts, ka Baidens uzsvērs konkrētas saistības attiecībā uz drošību Filipīnās.

Lasiet vairāk: Pēc Baidena spiediena Izraēla piekrīt humānās palīdzības “pauzēm”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas