Piensaimnieki panikā; daļa apsver uzsākt likvidācijas procesu

Piena lopkopības saimniecības ir spiestas pārdot īpašumus un izcirst mežus, lai varētu pabarot govis un izvairīties no bankrota, vēsta LSM.

Zemnieki norāda LSM, ka šis gads ir bijis smags – piena zemā cena gada sākumā, straujš cenu kāpums, lielais sausums un barības trūkums ir radījis praktiski neiespējamus apstākļus saimniecību izdzīvošanai.

Lopkopji skaidro, ka pašlaik piena iepirkuma vidējā cena ir 35 centi litrā, taču ražošanas izmaksas ir vismaz 40 centi litrā.

Ņemot vērā, ka ražošanas izmaksas pārsniedz iepirkuma vidējo cenu, piensaimniekiem piena ražošana nav izdevīga un rada zaudējumus.

Zemnieku saimniecības Mazdzērvītes vadītājs Jānis Ločmelis LSM atzīst, ka viena mājlopa barošanas izmaksas dienā sasniedz aptuveni 12 eiro. Viņš norāda, ka samaisītā barība vienai slaucamajai govij izmaksā no sešiem līdz astoņiem eiro dienā. Taču pievienojot barībai vēl salmus, izmaksas uz vienu dzīvnieku pieaug no 8 līdz 12 eiro dienā.

Lielākā daļa saimniecību nav spējīgas nosegt šādas pašizmaksas, līdz ar to apsver iespēju uzsākt likvidācijas procesu.

“Mēs nedrīkstam viņus [lopus] nebarot, nedrīkstam viņus nepadzirdīt ar ūdeni, mēs nedrīkstam viņus neapkopt, un tāpēc mēs meklējam visus risinājumus, lai šīs pamatvajadzības nodrošinātu,” pauž Ločmelis.

Mazdzērvītēs ir teju 600 piena govju, bet, visticamāk, nāksies likvidēt vismaz piekto daļu.
Arī biedrības Lauksaimnieku apvienība valdes priekšsēdētāja Sandra Stricka LSM norāda, ka vairākums lauksaimnieku ir panikā – lai saglabātu saimniecību daudzi ir izcirtuši mežus, samazinājuši lopu skaitu.

Stricka uzsver, ka satraukums nozarē valda arī par to, ka poļi aktīvi izpērk piena lopus no saimniecībām, kas pārtrauc savu darbību, un arī lopbarību, kuras šobrīd akūti pietrūkst.

Lauksaimnieki cer uz valsts atbalstu esošajos apstākļos. Savukārt Zemkopības ministrija (ZM) medijam norāda, ka pašlaik tiek apkopota informācija par negaisa un krusas nodarītajiem postījumiem lauksaimniecībā, līdz ar to runāt par atbalsta piešķiršanas nosacījumiem un tā apjomu ir pāragri.

Lasiet arī: Latvijas finanšu iestāžu peļņa septiņos mēnešos sasniegusi 400,4 miljonus eiro

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas