Piešķir nacionālo interešu objekta statusu RAKUS teritorijai un vairākiem objektiem

Valdība 27.septembra Ministru kabineta sēdē apstiprināja Veselības ministrija izstrādāto rīkojuma projektu, kas nosaka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) teritorijai un objektiem nacionālo interešu statusu, informē VM.

RAKUS ir universitātes slimnīca, kas bez sekundāro un terciāro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanas piedalās bakalaura, maģistra, rezidentu un doktora studiju programmu un rezidentūras programmu īstenošanā un veic zinātnisko un pētniecisko darbu ārstniecības jomā, veicinot jaunu ārstniecības metožu un medicīnas tehnoloģiju ieviešanu.

Šobrīd RAKUS sastāvā ietilpst vairāki stacionāri: Gaiļezers, Latvijas Onkoloģijas centrs (LOC), Biķernieki, Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC), Tuberkulozes un plaušu slimību centrs (TPSC), kas izvietoti vairākās adresēs, un Patoloģijas centrs.

VM norāda, ka, ņemot vērā, ka RAKUS ir stratēģiskais sadarbības partneris Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un NATO, kā arī pēc Valsts drošības dienesta atzinuma RAKUS ir kritiskās infrastruktūras objekts, jo RAKUS ir būtiska loma katastrofu medicīnas koordinēšanā, jebkura jaunās infrastruktūras izbūves–pārbūves apturēšana skars nacionālās intereses, un tiks zaudēta iespēja operatīvi reaģēt un strauji virzīties uz mērķi.

Paredzēts, ka nacionālo interešu objekta statusa noteikšana mazinās riskus, ka projektu īstenošana varētu aizkavēties.

Tāpat VM atzīmē, ka, ja kāda persona vai personu grupa – zemes īpašnieki, vides aktīvisti, apbūvei pakļauto teritoriju iedzīvotāju biedrības un citi būs neapmierināti ar šādu objektu būvniecību, tie nevarēs apturēt nacionālas intereses ietekmējoša objekta infrastruktūras būvniecības realizāciju.

VM norāda, ka kritiskajai infrastruktūrai valsts apdraudējuma gadījumā tiek noteikts pienākums turpināt darbību, lai nodrošinātu valstij un sabiedrībai kritisko pakalpojumu sniegšanu, atbalstu apdraudējuma situācijas pārvarēšanai, tāpēc, lai nodrošinātu to, ka kritiskā infrastruktūra būtu spējīga nepārtraukt savu darbību un veikt visas nepieciešamās funkcijas valsts apdraudējuma gadījumā, ir nepieciešams nodrošināt iespēju operatīvi reaģēt.

Līdz ar to nacionālo interešu objekta statuss tiek noteikts RAKUS teritorijai un objektiem šādu nekustamo īpašumu robežās: Hipokrāta ielā 2 esošajam stacionāram Gaiļezers, plānotajam jaunajam plaušu un infekciju slimību ārstniecības korpusam un plānotajam RAKUS vienotajam ambulatorajam centram, kā arī nekustamajam īpašumam bez konkrētas adreses, uz kura atrodas Patoloģijas centrs un Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrs.

Tāpat nacionālo interešu objekta statuss tiek noteikts Hipokrāta ielā 4, kur atrodas LOC un Lielvārdes ielā 68, kur atrodas stacionārs Biķernieki.

Nacionālo interešu objekta statuss netiek noteikts LIC, kas atrodas Linezera ielā 3, un TPSC, kas atrodas Upeslejās, jo tos nākotnē paredzēts pārvietot uz Hipokrāta ielas kompleksu. Pašreiz VM izstrādā tās valdījumā esošo nekustamo īpašumu attīstības koncepciju, kurā tiks izvērtēta rīcība ar šobrīd LIC un TPSC izmantotajiem nekustamajiem īpašumiem, paturot iespēju arī organizēt šo nekustamo īpašumu atsavināšanu.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas