Ministre: Mācībspēku izpratnei par pieļaujamo rīcību pret studentiem jāmainās līdzi laikam

Augstskolu mācībspēku izpratnei par pieļaujamo rīcību pret studentiem ir jāmainās līdzi laikam, komentējot aktuālo skandālu par pasniedzēju iespējamu uzmākšanos audzēkņiem mākslu augstskolās, intervijā TV3 sacīja kultūras ministre Agnese Logina (P).

Ministre informēja, ka ir saņemts Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektora paskaidrojums par situāciju. No tā esot redzams, ka līdz publiskajam spiedienam problēmas īsti netika risinātas – kamēr par iespējamo uzmākšanos netika runāts publiski, tikmēr vadībai šķitis, ka problēma nav liela un ir risināma iekšēji, savukārt Logina domā, ka šāda pozīcija nav adekvāta un, “ja ir problēma, tā ir jārisina”.

Logina uzsvēra, ka izpratne par to, kas ir vai nav pieļaujams, atšķiras starp paaudzēm – to, ko kādreiz studenti no mācībspēku puses akceptēja, tagad vairs neuzskata par pieņemamu, un pasniedzējiem jāmainās laikiem līdzi.

Politiķe atzīmēja, ka augstskolām ir jānodrošina studentiem emocionāli droša vide, tostarp augstskolās jābūt skaidrai ziņošanas sistēmai par uzmākšanās gadījumiem, kas tiešām strādā, ir jāatjauno ētikas kodeksi, iekļaujot nianses, kas runā par seksuālu uzmākšanos, u.tml.

Ministre atkārtoti aicināja visus, kas ir saskārušies ar uzmākšanās gadījumiem, par to ziņot, lai kopīgi pilnībā atrisinātu problēmu.

Kā iepriekš ziņoja Latvijas Televīzija, tās rīcībā nonākušas vairāku Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos. Kopš ziņošanas par iespējamu seksuālu uzmākšanos JVLMA cilvēki sociālajos tīklos dalās ar dažādām pieredzēm. Izskanējušas sūdzības arī par kāda Latvijas Mākslas akadēmijas docenta iespējamu uzmākšanos studentēm.

Vairums Latvijas augstskolu aģentūrai LETA sākotnēji uzsvēra, ka tās nav saņēmušas informāciju par iespējamu pasniedzēju nevēlamu uzvedību, tostarp seksuālu uzmākšanos studentiem.

Lasiet arī: VIDEO: Divdomīga domes sēdes video dēļ skandālā iekļūst Jelgavas novada mērs Lasmanis

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas