BRICS sveic jaunus dalībniekus, ar mērķi pārveidot pasaules kārtību

Ceturtdiem, 24.augustā, BRICS jaunattīstības valstu bloks, kura sastāvā jau ir Krievija, Brazīlija, Ķīna, Indija un Dienvidāfrika, vienojās uzņemt Saūda Arābiju, Irānu, Etiopiju, Ēģipti, Argentīnu un Apvienotos Arābu Emirātus, lai paātrinātu centienus pārveidot pasaules kārtību, ko BRICS uzskata par novecojušu, ziņo Reuters.

Pirmajā bloka paplašināšanās reizē 13 gadu laikā, BRICS līderi atvēra durvis valstīm, kas

varētu izlīdzināt globālos konkurences apstākļus. Šī paplašināšanās varētu palielināt BRICS valstu ekonomisko ietekmi.

Kā arī tas varētu pastiprināt BRICS deklarēto ambīciju kļūt par pasaules dienvidu čempioni.

“Šī paplašināšanās ir vēsturiska,” sacījis Ķīnas prezidents, kurš atbalstīja bloka paplašināšanos, “tas apliecina BRICS valstu apņēmību vienoties un sadarboties ar plašākām jaunattīstības valstīm.”

Taču pastāvošā spriedze varētu saglabāties starp dalībvalstīm, kuras vēlas izveidot grupējumu pret Rietumiem (Ķīna, Krievija, Irāna) un tām, kuras turpina uzturēt ciešas saites ar ASV un Eiropu.

Dienvidāfrikas prezidents Sirils Ramafosa paziņojis, ka sešas jaunās kandidātvalstis par dalībvalstīm oficiāli kļūs 2024.gada 1.janvārī.

BNN jau iepriekš vēstīja, ka no 22. līdz 24.augustam, BRICS valstu vadītāji tiksies samitā Dienvidāfrikā, lai apspriestu, kā mazināt Rietumu dominanci un to, vai nepieciešams paplašināties. Samitā piedalījās Dienvidāfrikas prezidents Sirils Ramafosa (Cyril Ramaphosa), Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins (Xí Jìnpíng), Krievijas Ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, Brazīlijas prezidentu Luizs Inasiu Lula Da Silva (Luiz Inácio Lula Da Silva) un Indijas premjerministrs Narēndra Modi (Narendra Modi).

Lasiet arī: BRICS valstis tiksies Dienvidāfrikā, lai mazinātu Rietumu dominanci

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas