Puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka šobrīd izdevīgāk ir pirkt, nevis īrēt īpašumu

Neskatoties uz augsto inflāciju, gaidāmo komunālo maksājumu pieaugumu un nekustamo īpašumu cenu kāpumu, puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka mājokļa meklējumos prātīgāk to būtu iegādāties uzreiz, kamēr 23% izvēlētos to īrēt, liecina AS Citadele banka (Citadele) veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja.

Pēc Citadeles veiktās aptaujas secināms, ka 50% Latvijas iedzīvotāju par prātīgāku risinājumu šī brīža ekonomiskajos apstākļos uzskata nekustamā īpašuma iegādi nevis īri.

Starp šiem iedzīvotājiem 19% kā galveno argumentu min faktu, ka kredīta maksājumi var būt mazāki par īres maksu. Vēl 18% pirkšanu pamato ar iespēju īpašumu nepieciešamības gadījumā pārdot, kamēr 13% atzīmē drošības faktoru – izīrētājs nevar «izlikt uz ielas» vai arī izvirzīt savas prasības par remontiem, mājdzīvniekiem un citiem saistošiem noteikumiem.

Lēmumu par mājokļa pirkšanu kā simpātiskāku biežāk atzīmējuši Kurzemē un Pierīgā dzīvojošie iedzīvotāji, kuri ir 25–44 gadus veci un ik mēnesi atalgojumā saņem vismaz 1 150 eiro.

Dzīvokļa vai privātmājas īres opcija pievilcīgāka šķiet 23% respondentu, no kuriem vairums jeb 8% to skaidro ar potenciālu finanšu nestabilitāti un vēlmi neuzņemties ilgstošas finanšu saistības.

Visbiežāk īres opcijai par labu lemj gados jauni (18–24) rīdzinieki, kuru ienākumu līmenis mēnesī ir zem 720 eiro.

Aptaujas dati liecina, ka aptuveni katrs desmitais Latvijā pašreizējā situācijā nevēlētos ne īrēt, ne pirkt mājokli, bet gan atrast citu risinājumu, piemēram, pārcelties pie kāda ģimenes locekļa.

«Šobrīd tirgus dalībnieki atrodas interesantā situācijā – inflācijas dēļ iedzīvotāju brīvo līdzekļu apjoms un pirktspēja samazinās, turklāt kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā būtiski pieauga arī nekustamo īpašumu cenas,» stāsta Citadeles privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Kā uzskata eksperts, šiem faktoriem teorētiski vajadzētu mazināt interesi par mājokļu, taču paralēli augušas arī īres tirgus cenas, kas allaž ir viens no galvenajiem faktoriem, vērtējot nekustamā īpašuma iegādi vai īri.

Mūrnieks atzīmē, ka šī brīža energoresursu krīze, kā arī komunālo maksājumu pieaugums veicinās iedzīvotāju vēlmi nākotnē mājokli iegādāties tieši jaunajos projektos.

Citadele kopā ar pētījumu aģentūru SKDS veica 2022.gada augusta beigās, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas