Recepte: Miķeļdienas gardums – sēņu zupa ar selerijām un papriku

Rudmieses

Ar Miķeļdienu senie un mūsdienīgie latvieši atzīmēja un vēl jorpojām atzīmē rudens saulgriežus, kad uz īsu brīdi diena un nakts ir viena garuma.

Jāatzīmē, ka astronomiskais rudens iestājies jau naktī no 21. uz 22.septembri, tomēr Miķeļdiena jeb Apjumības svētki svinīgi iezīmē vasaras beigas un izceļ dažādas ar ražas svētkiem saistītas tradīcijas.

Ja nebaidāties no slapjuma un esat naski dabas mīļotāji, BNN noteikti iesaka Jums brīvos brīžos doties mežā un nodoties sēņotāju priekam. Tāpēc, Miķeļdienai gatavojoties, iespējams, noderēs kāda garda sēņu recepte, ko varēs nogaršot gan uzreiz, gan ziemai paglabāt.

Sēņu zupa ar selerijām un papriku

Sastāvdaļas:

Sēnes – rudmieses, bērzlapes, čigānenes un citas sēnes

Paprika

Seleriju lapas

Sāls, melnie pipari

Ķiploks

Olīveļļa

Pagatavošana:

Rudmieses, bērzlapes, čigānenes un citas sēnes notīra, nomazgā, novāra sālsūdenī un noskalo aukstā ūdenī. Nomazgā un sagriež papriku un seleriju lapas. Sēnes, papriku un seleriju liek katlā ar nelielu daudzumu verdoša ūdens, kam pievienota viena ēdamkarote sāls uz puslitru ūdens, viena ēdamkarote olīveļļas, melnie pipari un dažas ķiploku daiviņas. Vāra 20 līdz 30 minūtes.

Ja zupu vēlas uzglabāt ziemai, tad biezeni sapilda izkarsētās burkās, uzliek vāciņu un burkas sterilizē 40 līdz 45 minūtes. Pēc tam aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

Variācijām var pievienot arī sīpolus un kartupeļus.

Avots: Sēņu gatavošanas receptes; Krājumi ziemai

Saistītie raksti

ATBILDĒT

Lūdzu, ievadiet savu komentāru!
Lūdzu, ievadiet savu vārdu šeit

Ziņas