Recepte Ziemassvētku galdam: Laša plācenīši

Ja vēlies tikt pie naudas, bagātīgajā Ziemassvētku galdā centrālo vietu atvēli siļķei vai kādai citai zivij, kas gan latviešiem, gan daudzām citām tautām simbolizē bagātību, labklājību un veiksmi.

Neatņemamas svētku galda sastāvdaļas, protams, ir arī krāsnī ar visu mizu cepti kartupeļi, štovēti kāposti un taukšķēti pelēkie zirņi ar speķi un sīpoliem.

Tikmēr, piemēram, Igaunijā Ziemassvētkos galdā tiek celts cūkas cepetis, skābi kāposti, kartupeļi, ķirbji un brūkleņu salāti, kā arī dažādi aukstās gaļas un zivju ēdieni, kā arī asinsdesa. Igaunijā saskaņā ar tradīciju galdā jābūt 7-12 ēdieniem. Ticējums vēsta – ja Ziemassvētkos uz galda būs daudz ēdamā, pārticībā paies viss nākamais gads, stāsta restorāna Aqua Luna šefpavārs Gints Aizupietis.

Lietuvā tie ir štovēti kāposti ar krāsnī ceptiem kartupeļiem, sēnes, siļķe, dzērveņu pudiņš un pelmeņi. Savukārt alkoholiskos dzērienus svētku maltītē nav pieņemts lietot. Lietuvā izplatīts ir 12 ēdienu kults par godu 12 apustuļiem. Ikvienam jānogaršo visi 12 ēdieni, lai nepiesauktu nelaimi.

Laša plācenīši

Sastāvdaļas:

400 g notecināta, saplucināta konservēta laša

350 g kartupeļu biezeņa

Divi plānās šķēlēs sagriezti sīpoli

Divas ēdamkarotes sakapātu diļļu

Viena viegli sakulta liela ola

Sāls

Melnie pipari

2 ēd.karotes kviešu miltiu

60 ml olīveļļas

Citrons

Pagatavošana:

Bļodā samaisa laša mīkstumu, kartupeļus, sīpolus, dilles un olu. Pieber sāli un piparus.

No mīklas izveido plācenīšus, ko viegli apkaisa ar miltiem.No minētajām proporcijām jāiznāk astoņiem plāceņiem.

Pannā uz mērenas uguns sakarsē eļļu, cep trīs līdz četras minūtes no katras puses, līdz tie kļūst zeltaini brūni.

Nosusina uz papīra dvieļa.

Pasniedz izrotātus ar citrona šķēlītēm un dillēm.

102.000.102.6192

Saistītie raksti

1 komentārs

ATBILDĒT

Lūdzu, ievadiet savu komentāru!
Lūdzu, ievadiet savu vārdu šeit

Ziņas