LOK vēlas vairāk skaidrības par valsts finansējuma sadali sportam

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) veiktās valsts finansējuma maiņas sporta veidu federācijām Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) vēlās vairāk skaidrības par to, kā finansējums tiks sadalīts, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Rīta panorāma” apgalvoja LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks.

Jau ziņots, ka pēc IZM veiktā valsts finansējuma modeļa maiņas Latvijas sporta veidu federācijas vēl nav saņēmušas šogad paredzēto valsts finansējumu, kas radījis bažas par sporta federāciju darbību un sportistu iespējām gatavoties sacensībām un tajās piedalīties.

“Tas, ka esam aizdevuši atsevišķām federācijām naudu uz zināmu periodu, kad mums būs konkrēti lēmums, ir tiešām fakts. Tā nav normāla situācija kopumā,” teica Lejnieks.

Viņš skaidroja, ka individuālie atlēti, mazās komandas un basketbola komanda arī vēlas skaidrību par olimpisko kvalifikāciju, kas notiks Rīgā. Tas viss esot jāskata kopumā, un neziņa esot nomācoša. Jo ātrāk sportisti par to uzzinās, jo ātrāk beigsies neziņa un varēs atgriezties pie gatavošanās, piebilda LOK ģenerālsekretārs.

Lejnieks izcēla, ka IZM izmaiņām finansējuma modelī nevajadzētu apturēt visu darbu un padarīt finansējuma piešķiršanas termiņus neskaidrus.

“Virzāmies pēc plāna, gribam saņemt atbildes. Mums ir arī zināmas tiesības tās saņemt, mēs prasām tikai skaidrību. Šobrīd sacensības jau ir sākušās, atsevišķi sporta veidi jau ir aizbraukuši, citi vēl gatavojas, un Parīzes olimpiskās spēles vairs nav tik tālu,” piebilda Lejnieks, uzsverot, ka liela daļa Latvijas sporta federāciju ir atkarīgas no valsts budžeta.

Savukārt vieglatēte Gunta Vaičule, kura ir arī LOK Atlētu komisijas vadītāja, LTV uzsvēra, ka finansējuma kavēšanās nav unikāla situācija, taču tā nav uzskatāma par normālu. Viņa uzsvēra, ka šosezon liela daļa Latvijas atlētu gatavojas 2024.gada Parīzes olimpiskajām spēlēm.

“Ir sportisti, kuri jau laikus zina, ka viņiem ir jāmeklē finansējums, bet ir situācijas, kurās tas ir apgrūtinoši. Trakākais tajā visā ir neziņa. Pat ja nauda tiek aizņemta, mums ir jāzina, kad mēs to varēsim atgriezt, taču šobrīd mēs nezinām arī to. Mums bija sapulce ar IZM un tikām mierināti, bet konkrētu atbildi par to, kad būs nauda un kad varēsim noslēgt līgumus, mēs nesaņēmām,” atklāja sportiste.

Arī Vaičule uzsvēra, ka šobrīd neskaidrība par finansējumu sportistiem ietekmē arī gatavošanos Parīzes olimpiskajām spēlēm un to kvalifikācijai.

“Pat ja federācija spēj saviem līdzekļiem finansēt sportistu nometnes, tas ir jauki, bet pēc kaut kāda laika federācijai rodas jautājums, kad nauda atgriezīsies atpakaļ. Šobrīd ir ļoti uzskatāmi, kā tas viss ietekmē sportistus. Un, vai tas ietekmē mentālo pusi, pat nav jautājums. Tas ir diezgan liels stress, nepārliecinātība un nedrošība, kā arī bezspēcība. Tie nav visi sportisti, bet atsevišķi gadījumi,” norādīja vieglatlēte.

Piektdien, 9.februārī, norisināsies Latvijas Nacionālās sporta padomes sēde, kurā tiks lemts par valsts budžeta sadalījumu sportam šogad, taču vēl ceturtdien nebija zināms, kā finansējums tika sadalīts. Lejnieks atklāja, ka pirms šīs sēdes nav saņēmis nekādu dokumentāciju, viņam ir zināma tikai darba kārtība.

Lasiet arī: BNN pēta | Krievijas GRU slepkava un teroraktu organizētājs sēdēja blakus Lietuvas prezidentam Vītautam Landsberģim

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas