Saeimas JV frakcija atbalsta partnerības regulējumu arī viendzimuma pāriem

Saeimas Jaunās vienotības (JV) deputātu frakcija vienprātīgi atbalsta tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzīto partnerības institūta iedibināšanu, kas kalpotu dzīves praktisko jautājumu risināšanai arī viendzimuma pāriem, sacīja frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics.

Politiķis uzsvēra, ka JV frakcija pozitīvi vērtē Lībiņas-Egneres un Tieslietu ministrijas paveikto, sagatavojot “ļoti labu kompromisa variantu”, kas esot “mērens piedāvājums”, lai atrisinātu atrisinātu praktiskas dabas jautājumus divu pieaugušu tuvās attiecībās esošu cilvēku dzīvē. 

JV frakcijas vadītājs vērtēja, ka ar likumprojektu pieņemšanu tiks nodrošināta gan Satversmes tiesas sprieduma izpilde, gan

tiks izpildīts partiju apvienības programmā dotais solījums saviem vēlētājiem.

Kā ziņots, Saeimas Juridiskā komisijas vairākums šodien nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā Lībiņas-Egneres virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā plānots ieviest jaunu tiesību institūtu – partnerību. Likumu izmaiņām vajadzētu risināt jautājumu par viena dzimuma pāru iespējām legalizēt savas attiecības.

TM norāda, ka grozījumi iesniegti, lai izpildītu Satversmes tiesas (ST) spriedumu. Partnerība būs jauns veids, kādā juridiski nostiprināt divu pilngadīgu personu attiecības un paredzēt tām noteikta veida sociālo un ekonomisko aizsardzību. Plānots, ka normatīvo aktu grozījumi par partnerības ieviešanu stātos spēkā 2024.gada 1.jūlijā.

Lībiņa-Egnere norāda, ka ST ir atzinusi, ka Satversme prasa nodrošināt divu cilvēku tuvu, personisku attiecību juridisku, ekonomisku un sociālu aizsardzību. Lai izpildītu ST spriedumu, ir sagatavota likumprojektu pakotne, kas paredz ieviest partnerības institūtu. Partnerība radīs personām atsevišķas tiesības un pienākumus attiecībās ar valsti, tā atvieglojot partneru kopdzīvi ikdienā.

Ziņas par Tās nodibināšanu un izbeigšanu būs ierakstāmas Fizisko personu reģistrā.

Pakotnē ietvertie grozījumi Notariāta likumā nosaka partnerības noslēgšanu un izbeigšanu pie notāra, paredzot, ka, ierodoties personīgi klātienē pie zvērināta notāra, partnerību var noslēgt divas pilngadīgas personas, kuru starpā ir tuvas, personiskas attiecības un nepastāv ierobežojumi tās noslēgšanai, piemēram, tuva radniecība.

Izstrādāti arī saistīti grozījumi Maksātnespējas likumā, likumos Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, Par valsts pensijām, Par valsts sociālo apdrošināšanu un Pacientu tiesību likumā, kas nodrošinās noteiktus ekonomiskā un sociālā atbalsta pasākumus.

Paredzēts, ka pēc partnerības nodibināšanas partnerim būs tiesības pieņemt lēmumus, kas saistīti ar otra partnera ārstniecību, ja viņš pats nebūs spējīgs par sevi parūpēties vai brīvi paust savu gribu, iegūt sociālās garantijas, piemēram, saņemt partnerim aprēķinātās pensijas summas, kas nav izmaksātas līdz viņa nāvei, kā arī iegūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus savstarpējiem dāvinājumiem un aizdevumiem.

Uz valsts amatpersonas partneri attieksies tie paši interešu konflikta novēršanas ierobežojumi, kas šobrīd attiecināmi uz valsts amatpersonas radiniekiem. Līdzīgi maksātnespējas administrators nevarēs pildīt amata pienākumus, ja administratora partneris tajos būs personiski vai mantiski ieinteresēts.

Lasiet arī: Valdība atbalsta Stambulas konvencijas ratifikāciju – ar atsauci uz Satversmes vērtībām

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas