Kamēr Rietumi nosoda Putina uzvaru “vēlēšanās”, Ķīna un Indija sola ciešākas attiecības

Rietumvalstu valdības pirmdien, 18.martā, nosodīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārliecinošo pārvēlēšanu kā netaisnīgu un nedemokrātisku, bet Ķīna, Indija un Ziemeļkoreja apsveica ilggadējo līderi, kas norāda uz ģeopolitiskajām nesaskaņām, kas padziļinājušās kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā un saasinājušas attiecības, ziņo Reuters.

Pirmdien, ierodoties Briselē, ES ārlietu ministri pirms vienošanās par sankcijām pret personām, kas saistītas ar Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija nāvi, asi nosodīja vēlēšanu rezultātus kā fiktīvus.

Sanāksmes sākumā Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka (Annalena Baerbock) sacīja,

ka Krievijas vēlēšanas bija bez izvēles.

Apspēlējot to, kā Maskava sauc karu Ukrainā, Francijas ārlietu ministrs Stefans Sežūrns (Stephane Sejourne) sarkastiski nosauca Putinu uzvaru par “īpašo vēlēšanu operāciju”, Parīzei paziņojot, ka netika ievēroti brīvu un demokrātisku vēlēšanu nosacījumi.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons (David Cameron) sacīja, ka vēlēšanu rezultāti liecina par “represiju smagumu” Krievijā, Putinam likvidējot politiskos pretiniekus, kontrolējot plašsaziņas līdzekļus, pēcāk kronējot sevi par uzvarētāju.

“Tā nav demokrātija,” sacīja Kemerons.

Francija, Lielbritānija un citas valstis kritizēja Krieviju par vēlēšanu rīkošanu okupētajos Ukrainas reģionos, kurus tā uzskata par anektētiem. Kremlis šo kritiku noraidīja, norādot uz Putina 87% uzvaru kā pierādījumu Krievijas iedzīvotāju atbalstam viņa vadībai.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Krievijas vēlēšanām trūkst leģitimitātes, un kritizēja Putina alkas pēc varas, Putinam darot visu, “lai valdītu mūžīgi”.

Lai gan ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) vēl nav sniedzis komentārus, Baltā nama preses pārstāvis svētdien paziņoja, ka Krievijas vēlēšanas “acīmredzami nebija ne brīvas, ne godīgas”.

Savukārt Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins apsveica Putinu

un sacīja, ka uzturēs ciešu sadarbību, lai veicinātu “neierobežotu” partnerību. Sji pauda uzticību Putina vadībai, paužot pārliecību, ka viņa vadībā Krievija panāks turpmāku progresu valsts attīstībā.

Saūda Arābijas kroņprincis Muhammeds bin Selmāns uzslavēja Putina “apņēmīgo” uzvaru, un abi līderi pauduši gatavību turpināt “efektīvu koordināciju” OPEC+ naftas ražotāju grupā. Arī Indijas premjerministrs Narendra Modi pauda vēlmi stiprināt Deli “laika pārbaudi izturējušo īpašo un priviliģēto stratēģisko partnerību” ar Maskavu.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un Irānas prezidents Ebrāhīms Raisī, kurus Rietumi apsūdz ieroču piegādē Krievijai, arī apsveica Putinu, uzsverot vēlmi turpināt paplašināt divpusējās attiecības ar Maskavu.

Lasiet arī: VIDEO | Putins pārliecinoši uzvar “vēlēšanās” bez nopietnas konkurences

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas