Nedēļa Lietuvā | Plāno publiskot nodokļu reformas. Taivānas uzņēmums iegūst licenci Lietuvā

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius), speciāli BNN

Lietuvā šonedēļ paplašināta sadarbība ar Taivānu, rīkotas kopīgas militārās mācības ar Franciju, savukārt Lietuvas Pareizticīgā baznīca cenšas mazināt Maskavas patriarhāta ietekmi, un regulators licis bloķēt IP adreses, lai nepieļautu aizliegto Krievijas kanālu pārraidīšanu.

Lietuvas karavīri un Francijas iznīcinātāji veic mācības virs Kuršu jomas

Piektdien, 17.martā, Taktiskās gaisa kontroles nodaļas Žemaitijas kājinieku brigāde un Francijas Gaisa spēku iznīcinātāji Rafale rīkoja kopīgas mācības virs Kuršu jomas. Francija pirmo reizi nosūtījusi Rafale uz Lietuvu, lai stiprinātu NATO Baltijas gaisa telpas uzraudzības misiju, kuru kopš decembra vada Polija.

Lietuvas Pareizticīgā baznīca virzās uz neatkarību

Maskavas patriarhāta Svētā sinode ceturtdien, 16.martā, nodevis Bīskapu koncila izvērtēšanai Lietuvas Pareizticīgās baznīcas pieprasījumu atdalīties. Lietuvas Pareizticīgās baznīcas galva metropolīts Inokentijs paziņojumā norādījis, ka prasību piešķirt neatkarību atbalsta kā garīdznieki, tā konfesijai piederīgie. Tikai trīs no Maskavas patriarhātā ietilpstošajām baznīcām ir pašnoteikšanās tiesības – Igaunijā, Latvijā un Moldovā.

Finanšu ministre plāno publiskot jauno nodokļu paketi

Lietuvas finanšu ministre Gintare Skaiste (Gintarė Skaistė) ceturtdien, 16.martā, informēja, ka valdības rosināto nodokļu reformas paketi plānots publiskot nākamnedēļ. Ministre norādīja, ka ne visa medijos atrodamā informācija ir pareiza, un piebilda, ka uz reformu jāskatās kopumā, nevis vērtējot atsevišķas nodokļu pozīcijas. Tiek runāts, ka mainīsies nokoļu daļa darba algai, un tāpat mediji ziņo, ka tiks veikti grozījumu likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, un atcelti līdz šim spēkā esošie noteikumi par 3.pensiju līmeņa un dzīvības apdrošināšanas prēmiju iemaksām.

Taivānas finanšu tehnoloģiju uzņēmums iegūst licenci darbam Lietuvā

Lietuvas Centrālā banka ceturtdien, 16.martā, informēja, ka Taivānas finanšu tehnoloģiju uzņēmumam FinCause piešķirta licence darbībām ar digitālajiem līdzekļiem. FinCause plāno sniegt pakalpojumus maziem un vidējiem uzņēmumiem Lietuvā un Eiropas Ekonomiskajā zonā, Āzijas e-komercijas uzņēmumiem, kuri strādā Eiropā, pūļa finansējuma platformām, Baltijas tirdzniecības uzņēmumiem un interneta veikaliem. Saskaņā ar Lietuvas Uzņēmumu reģistra datiem, FinCause Lietuvā reģistrēts 2022.gada februārī, un šobrīd uzņēmumā ir trīs darbinieki. Uzņēmuma īpašnieks ir investējis 3 miljonus eiro FinCause un uzņēmumā Fortress Factoring, kam Lietuvā un Taivānā ir desmit darbinieki.

Rosina publiskot uzņēmumu sarakstu, kuri joprojām darbojas Krievijā un Baltkrievijā

Trešdien, 15.martā , Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisija atbalstīja tās priekšsēdētāja Laurīna Kašcūna (Laurynas Kasčiūnas) ierosinājumu publiskot datus par Lietuvas uzņēmumu ekonomiskajām saitēm ar Krieviju un Baltkrieviju. Ierosinājums paredz arī liegumu Krievijas pilsoņiem vai viņu uzņēmumiem iegādāties īpašumu Lietuvā. Kaščūns norādīja, ka plānots publicēt to uzņēmumu sarakstu, kas sadarbojas ar Krieviju un Baltkrieviju, lai mudinātu tos pārtraukt sadarbību ar agresiju atbalstošajām valstīm. Dokumentā arī norādīts, ka kopš kara sākuma Ukrainā, un vēl vairāk – pēc mobilizācijas sākuma Krievijā – ir pamatīgi palielinājies Lietuvā iebraukušo Krievijas pilsoņu skaits.

Lietuvā notiks pirmais konkurss vēja parka attīstīšanai

Lietuva gatavojas izsludināt konkursu pieteikumiem 700 megavatu vēja parka attīstīšanai jūrā bez valsts finansiālā atbalsta. Valdība 15.martā apstiprināja projekta atrašanās vietu, izsoles laiku un prasības solītājiem. Gaidāms, ka izsole sāksies 30.martā. Vēja parks atradīsies 36 kilometrus no kūrortpilsētas Palangas, uz ziemeļrietumiem no cita tāda paša izmēra vēja parka, kas tiks veidots ar valsts atbalstu. Vēja parka atrašanās vieta būs vien kilometra attālumā no līdz šim neratificētās jūras robežas ar Latviju.

Nav šaubu par banku sistēmas likviditādi, norāda Centrālā banka

Lietuvas Centrālās bankas valdes loceklis Simons Krēpšta (Simonas Krėpšta) 15.martā informēja, ka bankai nav šaubu par valstī strādājošo banku likviditāti. Viņš piezīmēja, ka, atšķirībā no ASV, Eiropā nav atvieglotas likviditātes prasības mazajām un vidējām bankām. Lietuvas Noguldījumu apdrošināšanas fonds ir atbilstošā līmenī, un nav plānots to paplašināt vairāk nekā nepieciešams.

Parlamenta komisija apstiprina visus trīs kandidātus Satversmes tiesai

Lietuvas parlamenta Juridisko lietu komisija 14.martā apstiprināja visus trīs kandidātus Satversmes tiesas tiesnešu amatiem. Komisijas priekšsēdētājs Stasis Šedbars (Stasys Šedbaras) bija viens no kandidātiem, liedz ar to atturējās no dalības diskusijā. Viņu virzīja Lietuvas Augstākās tiesa priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Gabriele Jodkaite-Granskiene (Gabriele Juodkaitė-Granskienė). Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen) virzīja Augstākās tiesas tiesnesi Aurēliju Gutausku (Aurelijus Gutauskas), savukārt Lietuvas prezidents Gitans Nausēda ieteica advokātu Tomu Davuli (Tomas Davulis).

2022.gadā Lietuvā par 60% pieaudzis tūristu skaits

Lietuvas Statistikas pārvalde 14.martā informēja, ka 2022.gadā, salīdzinot ar 2021.gadu, tūristu skaits pieaudzis par 60%, sasniedzot 3,4 miljonus. Lielākā daļā tūristu (1,2 miljoni) apmeklējuši Viļņu un tās pakārtni, Klaipēdu (0,9 miljoni), Kauņas rajonu (0,6 miljoni) un Alītas rajonu (0,4 miljoni). Šajās vietās vismaz vienu nakti pavadījuši 90,2% no visiem valsti apmeklējušajiem tūristiem.

Regulators bloķē IP adreses, lai liegtu pieeju Krievijas televīzijas kanāliem

Lietuvas Radio un televīzijas komisija (RTCL) likusi interneta pakalpojumu sniedzējiem bloķēt noteiktas IP adreses, lai nepieļautu Eiropas Savienības sankciju sarakstos esošo Krievijas televīzijas kanālu pārraidi. Paziņojumā presei sacīts, ka RTCL konstatējusi, ka ES aizliegtie TV kanāli tiek pārraidīti, izmantojot internetu. Pērn parlaments pieņēma lēmumu līdz 2024.gada janvārim aizliegt Lietuvā pārraidīt televīzijas kanālus, kas tieši vai netieši saistīti, kontrolēti vai saņem finanses no Krievijas vai Baltkrievijas valdības.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas