Vītolu fondam – divdesmit pirmā gadskārta

Otrdien, 4.aprīlī, aprit tieši 21 gads, kopš nodibināts Vītolu fonds – mūsu sabiedrības pelnīti godātā nevalstiskā organizācija. Pirmo reizi tā stipendijas tika pasniegtas 2002.gada augustā, toreiz finansiālo palīdzību saņēma 75 jaunieši.

Fonda dibinātāji ir uzņēmēji un mecenāti Marta un Vilis Vītoli, kuri agrāk minēti Latvijas miljonāru sarakstos. Viņu nodibinājums dod iespēju cilvēkiem un uzņēmumiem, kas tic Latvijas nākotnei un jauniešiem, atbalstīt un finansēt jaunus, neatlaidīgus un talantīgus studentus. Fonds piešķir savas (iesākumos – no laukiem nākušiem vidusskolu beidzējiem) un administrē citu ziedotāju stipendijas.

Atbalstāmo skaits, laikam ejot, audzis no desmitiem līdz simtiem, šobrīd sasniedzot 850 stipendiātus ik gadu.

Kopumā šajos gados izskoloti 4683 jaunieši, stipendijās izmaksātai summai pārsniedzot 18 miljonus eiro.

«Šī projekta izaugsmei ir palīdzējuši ļoti daudzi cilvēki. Pirmā vietā jāliek ziedotāji, jo bez līdzekļiem šajā pasaulē nekas nav uzceļams. Kopumā fonda mērķim – stipendiju veidā palīdzēt talantīgiem jauniešiem – pievienojušies vairāk nekā 400 pastāvīgie ziedotāji: privātpersonas, uzņēmumi, korporācijas un organizācijas. Turklāt katru gadu fonds saņem apmēram 1000 vienreizēju ziedojumu,» stāsta Vilis Vītols.

Fonda jubilejas paziņojumā viņš atgādina: «Visi ziedotāji ir atteikušies no kāda personīga labuma, lai to dotu citiem. Vairāk nekā 5% no ziedotājiem ir bijušie fonda stipendiāti. Citos gadījumos ziedotāji ir novēlējuši testamentos savus ar smagu darbu dzīves laikā sakrātos līdzekļus. Vislielākā pateicība viņiem visiem!»

Triju Zvaigžņu ordeņa komandieris Vilis Vītols (1934) ir būvinženieris, būvuzņēmējs un sabiedrisks darbinieks. Viņam 10 gadu vecumā kopā ar ģimeni nācās pamest Latviju, lielu daļu dzīves (1948-1999) mītot, strādājot un kopā ar tēvu veidojot savu uzņēmējdarbību Venecuēlā. Studējis mītnes valstī un ASV. Viņa vectēvs Vilis Vītols (1879–1973) bija latviešu tautsaimnieks, Tautas padomes loceklis, Latvijas Universitātes prorektors un viens no 1944.gada 17.marta Latvijas Centrālās padomes memoranda parakstītājiem.

Marta un Vilis Vītoli ir arī Kokneses fonda dibinātāji un Likteņdārza izveides idejas autori. Viņiem ir pieci bērni: dēls Vilis un četras meitas – Laura, Marta, Māra un Kristīne. Latvijā 1996.gadā abi laulātie dibina Māras banku – «vienu no nedaudzajām Latvijas bankām ar tikai latviešu akcionāriem», citas investīcijas veica jau kopš valsts neatkarības atgūšanas.  

Vilis Vītols bija partijas Jaunais laiks biedrs. Tai vadot valdību, viņš strādāja (2003–2006) Privatizācijas aģentūras un VAVītoluS Latvenergo padomēs, pēdējā – kā tās priekšsēdētājs. 

Lasiet arī: Ziedot.lv ir atbalstījusi Ukrainas kara bēgļus ar 2,5 miljoniem eiro

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas