bnn.lv  Latviski    bnn-news.com  English    bnn-news.ru  По-русски
Otrdiena 25.06.2019 | Vārda dienas: Maiga, Milija
LatviaLatvija

Sēnes, kabači un ķirbji: garšu ekspertes Signes Meirānes ieteikumi un receptes rudens ēdienkartei

FaceBook
Twitter
Draugiem
print
(Balsojumu nav)

Baltic news, News from Latvia, BNN.LV, BNN-NEWS.COM, BNN-NEWS.RURudens ir laiks, kad kāds izbauda lapu krāsainās pārvērtības un silto laiku, bet cits priecājas par pašmāju labumiem – rudens ogām un augļiem, dārzeņiem un sēnēm. Arī garšas ekspertei un Rimi Gardēdei Signei Meirānei šis ir mīļākais gadalaiks, jo tas ir arī ražas laiks. Gardo un veselīgo dabas velšu ir tik daudz, ka bieži vien rodas apjukums, ko ēst un ko neēst, jo gribas visu. Lai neapmaldītos bagātā rudens velšu piedāvājumā, Signe Meirāne dalās ar padomiem un ieteikumiem, ko šajā gadalaikā likt galdā.

«Laikam lielākais dārgums mums, latviešiem, šajā sezonā ir sēņošana. Tā ir meditācija, atpūta, tās ir arī sacensības, kurās uzvar tas, kurš nostaigājis visgarākās distances vai salasījis visvairāk baraviku. Bet, lai gan baravikas ir meža karalienes, mēs bieži vien aizmirstam par citām sēnēm, kas vēl ir pa ceļam, piemēram, bērzlapēm. Tās ir lieliskas gan saceptas karbonādēs, gan mērcēs vai salātos kopā ar lēcām vai pupiņām. Tāpat nevajag aizmirst arī gailenes, kuras vēl arvien spītīgi turas kopā ar pārējām sēnēm. Nekas nav labāks par gaileņu sacepumu ar kartupeļiem, tās iederas salātos ar grūbām, kišā, mērcēs, un sarakstu vēl varētu turpināt…,» stāsta Signe Meirāne.

Bet sēnes nav viss – rudens nav iedomājams bez lielajām kaudzēm ķirbju, burkānu, pastinaku, puravu, kabačiem, kā arī bietēm. To ir daudz, tie visi ir garšīgi un paver plašas iespējas dažādiem garšu eksperimentiem, sākot no pikantām uzkodām līdz kūkām un marinējumiem. Lai gan burkāni vēl arvien lielākoties ir vienā – oranžā – krāsā, pa retam tomēr parādās arī krāsainie – violeti, rozā, balti un dzelteni. Kad tas tā notiek, tie jāsteidz nobaudīt, jo tos ilgi nevar uzglabāt un ziemā tie vairs nebūs. Savukārt oranžos burkānus jāēd salātos, biezzupās, jācep slavenā burkānkūka, jāmarinē ar ingveru un ķiplokiem.

Lieliska rudens velte ir kabači, kas nepavisam nav tie, kas glabāsies ilgi, tāpēc īstais laiks to ēšanai ir tieši tagad. «Ēd tos svaigus kopā ar pēdējiem gurķiem, kazas piena sieru un riekstiem, sacep kabaču pankūkas, uztaisi īstenu franču gratinu tikai no kabačiem vai slaveno ratatuju. Un neaizmirsti, ka vēl ir arī bietes! Īpaši labas tās ir tagad, svaigi novāktas un vēl kraukšķīgas. Sagrieztas plānās šķēlēs, tās ideāli derēs ar kaņepju sēklām, kazas piena sieru un salātlapām,» apgalvo Rimi Gardēde.

Ieteikumi:

Lai gan sēnes jāēd pēc iespējas svaigākas, tās var arī sasaldēt. Gailenes labāk pirms tam apcept sviestā un tad saldēt pilnībā atdzesētas, bet baravikas pietiek sagriezt šķēlēs un sasaldēt svaigas.

Sēnes var arī sālīt, bet tad jāķeras klāt omes receptēm.

Baravikas būs lieliskas arī kaltētas, tieši tāpat kā gailenes.

Lai ķirbi ziemai saglabātu ne tikai svaigu, bet jau sagatavotu, ideāli ir to vai nu tvaicēt, vai arī sacept krāsnī kopā ar kanēli un pavisam, pavisam nedaudz cukura, sablenderēt un sasaldēt. Pirms saldēšanas tas pilnībā jāatdzesē. Izmanto TIKAI miltainus ķirbjus, piemēram, riekstu vai sviesta. Un, ja pirmā versija var derēt pie visa, tad otrā perfekti derēs kā pamats ķirbju pankūkām, kā piedeva putrām un smūtijiem. Var gatavot arī bez cukura, tikai ar kanēli, kardamonu un ingveru.

Ja dzīvē jau ir par daudz kabaču, tad iespējams uzvārīt kabaču džemu ar rozmarīnu vai timiānu. Ziemā tas ideāli derēs pie siera, cepeša vai kā dāvana.

No kabačiem sanāk lieliski saldie un sāļie mafini, kā arī pasakainas kūkas ar šokolādi.

Kabači ir ideāli arī mazsālīti, tieši tāpat kā gurķi.

Intensīvāka garša un mazāk ūdeņainas bietes būs, ja krāsnī tās tiks ceptas ar visu mizu. Atkarībā no bietes izmēra, tas prasa 1 līdz 2 stundas, bet pēc tam mizas viegli nolobās, un bietes ir ļoti saldeni intensīvas savā garšā.

Nebaidieties bietes pievienot salātiem, braunijam vai uzcept biešu šokolādes kūku ar baltās šokolādes krēmu, bietes ideāli der salātos ar avenēm (kamēr vēl ir rudens avenes).

Ķirbju un sēņu gratins

Baltic news, News from Latvia, BNN.LV, BNN-NEWS.COM, BNN-NEWS.RU

Vēsā rudens dienā nav nekā labāka par franču klasiku – gratinu. Sātīgi, bet tik rudenīgi un gardi!

Sastāvdaļas:

Sēnēm:

10 ml maigas olīveļļas cepšanai

50 g nomizota sīpola, smalki sakapāts

Šķipsniņa jūras sāls

1/2 paka Selection by Rimi sēņu maisījuma (atlaidināts) vai tikai baravikas

2 ķiploka daivas, nomizotas, smalki sakapātas

1/4 tējk. svaigi maltu melno piparu

1/2 tējk. smalki sakapāta rozmarīna

Kārtojumam:

350‒400 ml saldā krējuma

4 ķiploka daiviņas, nomizotas, izspiestas caur ķiplokspiedi

20 ml eļļas cepšanai

500 g sviesta ķirbja, sagriezts ļoti plānās šķēlēs

Jūras sāls pēc garšas

Svaigi malti melnie pipari pēc garšas

120 g Gruyère siera, smalki sarīvēts

2 maziņas saujas baltmaizes rīvmaizes

Pagatavošana:

Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Sagatavo vienu lielāku vai divas mazākas keramiskas cepamās formas (apmēram 20×12 cm lielas). Traukā samaisa saldo krējumu ar ķiplokiem un sāli.

Pannā sakarsē 10 ml eļļas un, kad tā karsta, pievieno sīpolus ar šķipsniņu sāls un sautē uz mazas liesmas apmēram 7 minūtes līdz sīpoli mīksti. Tad pievieno sēnes ar pārējām sastāvdaļām un cep uz lielas liesmas, līdz viss šķidrums iztvaikojis un sēnes sacepušās. Izņem ārā un noliek malā.

Tajā pašā pannā ielej eļļu, kas paredzēta kārtojumam, pievieno ķirbjus un sautē uz mazas liesmas apmēram 7 minūtes, līdz tie kļūst nedaudz mīkstāki. Kad gatavi, nogriež liesmu.

Keramiskajās formās liek pusi ķirbju, tad sēnes, pusi siera un atlikušos ķirbjus. Uzlej saldo krējumu (jāpārliecinās, lai ielīst arī ķiploki), uzber atlikušo sieru un rīvmaizi. Liek krāsnī vidējā nodalījumā un cep 30 minūtes, līdz sacepums kļūst zeltains. Ņem ārā un vislabāk pasniedz uzreiz, tikko pagatavotu.

Pildīti ķirbji

Baltic news, News from Latvia, BNN.LV, BNN-NEWS.COM, BNN-NEWS.RU

«Es dievinu ķirbjus, dievinu to dažādību un iespējas no tiem pagatavot visu, ko vien vēlies. Šajā receptē jāņem tāds ķirbis, lai, to sadalot divās daļās, ar vienu daļu pietiek vienam cilvēkam. Jāatceras, ka ķirbis būs piepildīts, līdz ar to būs sātīgi. Pagatavojams tagad, kad ir baravikas vai gailenes, bet visu ziemu to var gatavot ar saldētām sēnēm,» atklāj garšu eksperte un Rimi Gardēde Signe Meirāne.

Sastāvdaļas:

2 nelieli ķirbji, pārgriezti uz pusēm, sēklas izņemtas

Sēnēm:

10 ml eļļas cepšanai

1/2 paka Selection by Rimi sēņu maisījuma (atlaidināts) vai tikai baravikas

2 ķiploka daivas, nomizotas, smalki sakapātas

1/4 tējk. svaigi maltu melno piparu

Šķipsniņa jūras sāls

Pildījumam:

230 g nokāstu konservētu balto pupiņu

200 g rikotas siera

90 g ICA pekorīno siera, smalki sarīvēts

30 ml bazilika eļļas

1 liela sauja sakapāta bazilika

1 sauja sakapātu pētersīļu

3 vidējas ķiploka daivas, nomizotas, izspiestas caur ķiplokspiedi

Jūras sāls pēc garšas

Svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana:

Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Cepamajā pannā liek ķirbjus ar griezuma vietu uz augšu, nedaudz iegriež mīkstumā, neiegriežot mizā, un cep krāsnī 30 minūtes, līdz ķibji gatavi.

Pannā sakarsē eļļu un, kad tā karsta, pievieno sēnes ar pārējām sastāvdaļām. Cep uz lielas liesmas, līdz viss šķidrums iztvaikojis un sēnes sacepušās.

Pildījumam bļodā samaisa pupiņas, rikotu, pekorīno, eļļu, baziliku, pētersīļus, ķiplokus, sāli, piparus. Kad sēnes gatavas, pievieno tās un samaisa ar pārējām sastāvdaļām.

Izņem no krāsns ķirbjus, tad ļoti uzmanīgi, nesabakstot mizu, izgreb pusi no katra ķirbja, pievieno mīkstumu pildījumam, samaisa un visu pilda ķirbjos. Liek krāsnī uz 25‒30 minūtēm, līdz tie kļuvuši zeltaini un gatavi. Ņem ārā un pasniedz karstus.


Pievienot komentāru

Viņķele: Slimnīcu padomes nebūs politiķu izklaides vietas

«Šīs padomes nebūs politiķu izklaides vietas, bet profesionāli atlasīti cilvēki ar saprašanu gan ārstniecībā, gan uzņēmumu vadībā,» tā par padomju izveidi Latvijas lielajām slimnīcām LTV raidījumā Rīta Panorāma teica veselības ministre Ilze Viņķele.

ASV ievieš jaunas sankcijas pret Irānu un tās augstāko vadītāju

Saasinoties saspīlējumam starp Irānu un Amerikas Savienotajām Valstīm, Vašingtona ir paziņojusi par jaunu sankciju ieviešanu pret Teherānu, mēģinot iegrožot to ārvalstu finanšu resursu pieejamību, kas ir Irānas augstākā vadītāja un Irānas Revolucionārās gvardes rīcībā.

Līgo svētku brīvdienās ugunsgrēkā cieta viens cilvēks, bet ūdenstilpnēs noslīka četri

Svētku brīvdienās, laika posmā no 22.jūnija plkst. 6.30 līdz 25.jūnija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma 277 izsaukumus.

Liepājas lidostā iecerēts par diviem miljoniem būvēt jaunu pasažieru termināli

Liepājas lidostā iecerēts būvēt jaunu pasažieru termināli, kas varētu izmaksāt apmēram divus miljonus eiro, norāda Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldes Biznesa attīstības daļas vadītājs Gints Ginters.

Kazahstānā evakuē pilsētu pēc sprādzieniem munīcijas noliktavā

Kazahstānā sākta veselas pilsētas evakuācija pēc tam, kad valstī aizdegusies armijas munīcijas noliktava, izraisot virkni spēcīgi sprādzienu.

Latvijā vairāk nekā 60 valsts ceļu posmos ir būvdarbi; daudzviet uzstādīti luksofori

Garākais remontposms patlaban ir abpus Pāvilostai no Labraga līdz Vērgalei, darbi notiek arī uz pievedceļa Pāvilostai.

Nedēļas sākumā gaidāmi +28 grādi, pēc tam – lietus un +20

Nedēļas pirmajā pusē dienās gaiss vēl vietām iesils līdz +28 grādiem, bet jau nedēļas otrajā pusē daudzviet Latvijas teritorijā ir gaidāms lietus.

Siguldā nenorisināsies daļa no 2026.gada Ziemas olimpiskajām spēlēm

2026.gada Ziemas olimpiskās spēles norisināsies Itālijas pilsētās Milānā un Kortīnā d'Ampeco, kas tādējādi cīņā par Olimpiādes rīkošanas tiesību iegūšanu pārspēja Stokholmas-Ores pieteikumu no Zviedrijas.

«Ministru apetīte ir pārāk liela.» Kariņš nav gatavs palielināt budžeta deficītu

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš nav gatavs palielināt deficītu, lai apmierinātu ministriju budžeta pieprasījumus.

NVD: Kur saņemt medicīnisko palīdzību svētku laikā

Pirms gaidāmajām Līgo svētku brīvdienām, no 22. līdz 24.jūnijam Nacionālais veselības dienests iedzīvotājiem atgādina par medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām.

Nedēļa Lietuvā: Koalīcijas sarunu finišs. Vienoti kritēriji uzņemšanai universitātēs. Pēdējais veto

Aizvadītajā nedēļā Lietuvā četras parlamenta partijas pabeidza sarunas koalīcijas veidošanai, divi vīrieši notiesāti par spiegošanu Krievijas labā. Tāpat Lietuva uzrādīja spīdošus rādītājus par mirstības samazinājumu satiksmes negadījumos.

BNN nedēļas apkopojums: Turlā krišana. Alkohola kara turpinājums. Atlaistā Latvenergo padome

BNN sniedz apkopojumu par šīs nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kurās ietvertas tādas tēmas kā Pārmaiņas, Paziņojums, Cīņa, Pārdomas, Amats, Izaugsme, Uzticība, Vēlmes.

Mēra krēslu zaudējusi Gods kalpot Rīgai cer savākt balsis jaunam kandidātam

Partijas Gods kalpot Rīgai valde par Rīgas mēra amata kandidātu plāno lemt nākamnedēļ, 27.jūnijā, stāsta partijas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks.

Eurostat: Latvija un Lietuva starp līderēm nerezidentu īpatsvarā valsts parādā

Nerezidenti pērn Latvijai ir aizdevuši 74% no kopējā valsts parāda apmēra, kas ir otrs lielākais nerezidentu īpatsvars Eiropas Savienības dalībvalstu parādu struktūrā.

Kamēr Lietuvā skandāls par dzelzceļa darījumiem ar bijušā VDK aģenta sievas uzņēmumu, LDz slavē tā reputāciju

Kamēr Lietuvā valsts akciju sabiedrības darījumi ar cilvēkiem, kuru sakari varētu sniegties līdz par Krievijas prezidentam, izraisījuši skandālu, Latvijā rīkojas kūtri, bet LDz pat slavē darījumu partnera reputāciju.

EM: Muitas nodoklis Krievijas elektrībai sadārdzinātu elektroenerģiju Baltijā

Nodokļa ieviešana Krievijas enerģijai varētu sadārdzināt elektroenerģijas cenas, tomēr jārisina situācija, ka Baltijas elektroenerģijas ražotāji nav vienlīdzīgā situācijā ar Krievijas un Baltkrievijas ražotājiem, tā ministrija.

Ražotāju cenu līmenis rūpniecībā maijā samazinājās par 0,6%

Salīdzinot ar aprīli, 2019.gada maijā ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 0,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Premjers cer, ka Dombrovskis arī turpmāk ieņems vadošu amatu EK

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš cer, ka esošais Eiropas Komisijas viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis arī jaunajā EK sastāvā varētu ieņemt kādu no vadošajiem amatiem.

Maršruts Līgo svētkiem: No gadatirgiem līdz dančiem un dziesmām

BNN piedāvā ielūkoties dažos no pasākumiem, kurus varat apmeklēt, līgojot Rīgā, Jelgavā, Valmierā, Liepājā vai Daugavpilī. 

Krimas aneksijas dēļ ES pagarina pret Krieviju vērstās sankcijas

Eiropas Savienība vēl uz gadu pagarinājusi sankcijas, kas 2014.gadā tika vērstas pret Krieviju par Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju.

Tallinā nošauts taksists; policija meklē noziedznieku

Tallinā 21.jūnija rītā sašauti divi taksisti, no kuriem viens miris. Igaunijas policija meklē slepkavu, kurš aizvien ir uz brīvām kājām.

Igauņi grasās pirkt jaunus pasažieru vilcienus

Ekonomisku lietu un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss uzdevis Igaunijas vilcienu satiksmes operatoram Elron sākt iepirkuma sagatavošanu, lai iegādātos vēl četrus vilcienus ar iespēju nopirkt vēl divus.

Autovadītāju ievērībai: pirms svētku brīvdienām Pierīgā satiksme būs palēnināta

Pirms svētku brīvdienām daudzi dosies ārpus Rīgas, tāpēc paredzams, ka pēcpusdienā Pierīgā satiksme būs palēnināta, norāda VAS Latvijas Valsts ceļi.

Igaunijas premjers sola, ka akcīzes nodoklis netiks vēl vairāk samazināts

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass sola, ka alkohola akcīzes nodoklis valstī netiks tālāk samazināts, komentējot iespēju, ka Latvija nodokli varētu samazināt par 15%.

Pirmais lasījums: Finansējumu padziļinātai mācību priekšmetu apguvei varētu saglabāt

Saeimā pirmajā lasījumā atbalstīti likuma grozījumi, kas paredz saglabāt papildu finansējumu pedagogu algām tām skolām, kas īsteno vispārējās izglītības programmas ar padziļinātu apguvi kādā no mācību jomām.