NBS komandieris: Prigožina mēģinājums gāzt Krievijas militāro vadību, visticamāk, tiks apslāpēts

Krievijas algotņu grupējuma Vagner vadītāja Jevgeņija Prigožina mēģinājums gāzt Krievijas militāro vadību, visticamāk, tiks apslāpēts, tādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Viņš norādīja ka pēdējās diennakts notikumi neliecina par varas maiņu Krievijā.

Tāpat NBS komandieris aicināja nepārvērtēt Prigožina spējas un kritiski izturēties pret viņa paziņojumu,

ka Prigožina grupējuma rīcībā ir 25 tūkstoši karavīru un daļa Krievijas bruņoto spēku vienības varētu pāriet pie viņa.

Kalniņš norādīja, ka Prigožina popularitāte un “pompozitāte” ir mākslīgi radīta: NBS komandieris uzskata, ka viņa popularitāte ir augusi tikai pateicoties sociālajiem tīkliem un masu medijiem, nevis tāpēc, ka viņš ir guvis panākumus kaujas laikā.”

“Prigožins saprot, ka ir zaudējis ietekmi, viņš viennozīmīgi ir kriminālais noziedznieks – viņam draud ne vien starptautiska tiesa, bet arī iekšēja izrēķināšanās.

Viņam citas iespējas īsti nebija, kā šāda veida solis, ko viņš ir spēris,” uzsvēra NBS komandieris.

Viņš norādīja, ka Latvijas armija un NATO sabiedrotie regulāri monitorē situāciju kaimiņvalstīs neatkarīgi no šiem notikumiem.

“Varu nomierināt Latvijas sabiedrību, ka nekādas lielas drauda līmeņa parādības noteikti nenotiks,” sacīja Kalniņš. “[Ietekmes nebūs], jo Krievijas centrālā vara nav zaudējusi kontroli pār teritoriju un militārajiem bruņotajiem spēkiem, kas ir viņu tiešajā pakļautībā. Un viņu jauda, lai apspiestu Prigožina maza lieluma sacelšanos vai dumpi, ir pilnīgi pietiekama.”

NBS komandieris arī skeptiski vērtēja iespēju, ka šie notikumi ietekmēs Krievijas sāktā kara gaitu Ukrainā.

Jau vēstīts, ka Prigožins iepriekš paziņojis, ka Vagner algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Savukārt Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) mudinājis Vagner kaujiniekus “veikt pasākumus, lai viņu aizturētu”.

Krievijas ģenerālprokuratūra ierosinājusi krimināllietu saistībā ar mēģinājumu organizēt bruņotu dumpi.

Pagaidām ir maz uzticamas informācijas par notiekošo.

Lasiet arī: VIDEO| Vagner algotņi gatavojas gāzt Krievijas militāro vadību

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas