Pēc 2030.gada sagaidāms straujāks elektroenerģijas patēriņa pieaugums

Latvijā pēc 2030.gada sagaidāms straujāks elektroenerģijas patēriņa pieaugums, un no 2030. līdz 2035.gadam patēriņa pieaugums var sasniegt līdz pat 100%, liecina AS “Augstsprieguma tīkls” (AST) uzdevumā veiktā starptautiskās auditoru kompānijas “KPMG” pētījuma rezultāti par patēriņa attīstības tendencēm Baltijas valstīs un Ziemeļvalstīs.

Līdz 2029.gadam patēriņa pieaugums sagaidāms mērens, ko stimulēs elektromobilitāte jeb elektroenerģijas izmantošana transportā, elektroenerģijas izmantošana apkurē, kā arī vispārējs labklājības pieaugums.

Savukārt patēriņu bremzējoši faktori būs energoefektivitātes uzlabošanās, demogrāfiskās situācijas pasliktināšanās un mikroģenerācijas attīstība. Tā rezultātā patērētāji mazāk elektroenerģijas saņems no tīkla, dodot priekšroku lokāliem ģenerācijas risinājumiem, piemēram, saules paneļiem, minēts pētījumā.

Pētījumā analizētas iespējamās patēriņa tendences piecos segmentos – rūpniecībā, sabiedriskākajā un komerciālajā sektorā, mājsaimniecībās, transportā un enerģētikā, izvērtējot tos pēc astoņiem faktoriem, kas var mainīt pieprasījumu pēc elektroenerģijas – demogrāfiskajām tendencēm, izmaiņām energoefektivitātē, mikroģenerācijas apjomā, labklājības līmenī, elektromobilitātē, apkures risinājumos, kā arī tehnoloģiju, kas ļauj pārvērst elektroenerģiju kurināmajā jeb P2X, attīstībā.

KPMG pētījuma rezultāti kopīgi pārrunāti ar Klimata un enerģētikas ministriju, kura kā vadošais enerģētikas politikas veidotājs vienlīdz īsteno zaļā kursa virzību Latvijā.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) norāda, ka Latvija virzās uz stabilas elektroenerģijas eksportētāja valsts statusu, nodrošinot patērētājiem lētu un zaļu elektroenerģiju. Eiropa, tostarp Latvija ir uzņēmusies īstenot pārkārtošanos uz klimatam neitrālu vidi, kas jāsasniedz līdz ar 2050.gadu. Lai to īstenotu, nepieciešams samazināt dabai kaitīgās emisijas, ko var īstenot divos veidos – fosilos resursus nomainot ar atjaunīgajiem, vai mazāk tērējot esošos resursus, vairojot energoefektivitāti.

“Strādājot pie Nacionālā enerģētikas un klimata plāna 2030.gadam, paredzam atjaunīgo energoresursu pieaugumu gala patēriņā līdz 57%, kur būtisku lomu spēlēs vēja, saules un hibrīdprojektu attīstība Latvijā,” pauž Melnis.

AST valdes priekšsēdētājs Rolands Irklis norāda, ka Latvijā pēdējos desmit gados elektroenerģijas vidējais patēriņš gadā ir bijis septiņas teravatstundas (TWh) un šobrīd tam ir tendence samazināties. Vienlaikus, lūkojoties uz atjaunojamo resursu elektrostaciju attīstītāju ambīcijām – pieprasītās jaudas apjoms no pārvades tīkla piecas reizes pārsniedz Latvijas maksimālo patēriņu.

“Lai īstenotos pētījumā minētais optimistiskais scenārijs un Latvijas elektroenerģijas patēriņš dubultotos, ir nepieciešama straujāka AER projektu attīstība un atbalsta mehānismi P2X tehnoloģiju attīstībai,” akcentē Irklis.

Lai gan novērojamas atšķirības starp pētījumā apskatītajām valstīm, kopumā tajās visās ilgtermiņā sagaidāms elektroenerģijas patēriņa pieaugums.

Prognozes “KPMG” eksperti veikuši, pieņemot, ka no 2030.gada būs ekonomiski pamatota P2X tehnoloģiju attīstība.

AST valdes loceklis Arnis Daugulis norāda, ka neatkarīga eksperta “KPMG” pētījumā piedāvātā metodika ļaus AST precīzāk sagatavot jaudas pietiekamības novērtējumu, ko AST veic, izstrādājot ikgadējo novērtējuma ziņojumu, kurā ik gadus izvērtē elektroenerģijas ražošanas un patēriņa tendences un nosaka turpmāko Latvijas elektroenerģijas sistēmas attīstību vismaz 10 gadu periodam. Pētījuma rezultāti ļaus precīzāk plānot Latvijas elektroenerģijas sistēmas jaudas pietiekamību, kā arī izvērtēt un pamatot elektropārvades tīkla attīstības projektus.

Jau ziņots, ka AST pagājušajā gadā provizoriski strādāja ar 156,42 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 55,4% mazāk nekā 2022.gadā, savukārt kompānijas peļņa saruka par 9% un bija 9,96 miljoni eiro.

Augstsprieguma tīkls” ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. “Augstsprieguma tīkls” pieder valstij. Kompānijas obligācijas kotē “Nasdag Riga” parāda vērtspapīru sarakstā.

Lasiet arī: BNN intervija | Roberts Blumbergs: Krievija nav pelnījusi žēlastību un izpratni

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas