Ceļapīteru izslēdz no Saeimas JV frakcijas

Saeimas partiju apvienības Jaunās vienotība (JV) frakcija šodien no savām rindām nolēmusi izslēgt deputātu Andreju Ceļapīteru, jo pusēm esot “būtiskas atšķirības par frakcijas kā komandas darbu”.

Kā informēja frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics, šodien tajā nolemts, ka Ceļapīters turpmāk Saeimā strādās kā pie frakcijām nepiederošs deputāts.

Jurēvics gan “ļoti cer”,

ka svarīgos ar valsts budžetu saistītos jautājumos Ceļapīters arī turpmāk balsos valstiski.

Līdz ar šo lēmumu JV turpmāk strādās 25 deputātu sastāvā. Zaļo un zemnieku savienības frakcijā pašlaik ir 16 deputāti, bet “Progresīvo” – 10 deputāti, līdz ar to Evikas Siliņas (JV) valdība balstās uz pavisam trauslu balsu vairākumu – tostarp uz atsevišķu neatkarīgo deputātu atbalstu.

Ceļapīters iepriekš nepiedalījās balsojumā par valdības virzītā Stambulas konvencijas ratifikācijas likumprojekta nodošanu vērtēšanai komisijās. Tāpat Ceļapīters tika iesniedzis no pārējās koalīcijas atšķirīgu priekšlikumu, kas paredzētu turpināt piemērot 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem un dārzeņiem. Savukārt koalīcija rosina noteikt 12% PVN likmi.

Ceļapīters pieļāva, ka lēmums par izslēgšanu pieņemts saistībā ar viņa virzīto 5% PVN likmes priekšlikumu. Politiķis notikušo plaši nekomentēja un kļūšanu par ārpusfrakciju deputātu vienkārši pieņem kā faktu.

No JV frakcijas izslēgtais deputāts sola galīgajā lasījumā Saeimā atbalstīt valsts 2024.gada budžeta pieņemšanu. Savukārt par citiem valdības rosinājumiem politiķis lems pēc savas pārliecības. Ceļapīters arī atzīmēja, ka no savas puses

paliek kā partijas Vienotība biedrs un citu partiju sev neredz.

Kā lēmumu skaidro Jurēvics, JV frakcija apvieno līdzīgi domājošus cilvēkus, kuru galvenā vērtība ir demokrātija, tāpat ļoti svarīga ir arī virzība uz kopīgu mērķu sasniegšanu, sadarbojoties un papildinot citam citu. “Būtiski rīkoties koleģiāli un vienoti,” pauž JV frakcijas vadītājs.

Frakcijai un Ceļapīteram būtiski atšķiras izpratne par frakcijas darba principiem, strādājot kā vienotai komandai, atzīmē Jurēvics, norādot, ka, tuvojoties budžeta apstiprināšanas noslēguma fāzei Saeimā, “komandas gars un vienotība mūsu kopīgajā darbā ir īpaši nepieciešami”.

Līdz ar šo lēmumu pie frakcijām nepiederošo deputātu skaits Saeimā ir palielinājies līdz četriem parlamentāriešiem – bez Ceļapītera tādi ir arī deputāti Oļegs Burovs (pameta partijas Latvija pirmajā vietā frakciju), Igors Rajevs (pameta Apvienotā saraksta frakciju) un Glorija Grevcova (izstājās no partijas Stabilitātei! frakcijas).

Lasiet arī: JV deputāts, oponējot valdība, prasa saglabāt 5% PVN likmi augļiem un dārzeņiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas