Sadales tarifus apņemas pārskatīt decembrī

Jaunie elektrības sadales tarifi tiks pārskatīti jau decembrī, aģentūrai LETA pavēstīja Valsts kancelejas pārstāvji.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) trešdien, 9.augustā, tikās ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) priekšsēdētāju Aldu Ozolu, SPRK padomes locekli Intaru Birziņu un SPRK Enerģētikas departamenta direktoru Jāni Negribu. Tikšanās piedalījās klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars (JV).

Tikšanās laikā tika pārrunāti jaunie elektrības sadales tarifi un to pamatotība, SPRK redzējums par iespējamām tarifu maiņām, kā arī citas aktualitātes sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas jomā.

Ministru prezidents tikšanās laikā uzsvēra, ka SPRK, vērtējot sabiedrisko pakalpojumu tarifus, stāv starp valsts monopolu un sabiedrību, aizstāvot patērētāju intereses saistībā ar elektrības sadales pakalpojumiem. 

Kariņš sarunā pauda nostāju, ka ir nepieņemami, ka sadales tarifus plānots pārskatīt tikai pēc pusotra gada, tāpēc atzinīgi novērtēja SPRK apņemšanos tos pārskatīt jau šā gada decembrī, ņemot vērā dinamisko situāciju tirgū un citus faktorus.

Tikšanās laikā Klimata un enerģētikas ministrija informēja, ka rosinās paplašināt aizsargāto lietotāju loku, to attiecinot arī uz sadales tarifiem.

Klimata un enerģētikas ministrs arī apliecināja, ka no valsts puses tiks strādāts pie tā, lai pieslēguma jaudas atjaunošana pēc samazināšanas būtu bez maksas.

Atbilstoši SPRK paustajam skaidrojumam jaunie sadales tarifi atspoguļo reālās elektroenerģijas jaudas un sadales uzturēšanas izmaksas. Tādēļ iedzīvotāji tiek aicināti pārskatīt savu elektrības pieslēgumu jaudas un izvēlēties piemērotāko.

Jau ziņots, ka šodien pēc tikšanās ar Kariņu Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sacīja, ka jaunie elektrības sadales tarifi nešķiet ne samērīgi, ne pamatoti, nedz arī prātīgi, .

Prezidenta ieskatā, SSPRK savu funkciju nav veikusi pietiekami labi un lēmums par jaunajiem tarifiem ir jāpārskata.

Jau ziņots, ka 1.jūlijā stājās spēkā SPRK apstiprinātie elektroenerģijas sadales sistēmas operatora “Sadales tīkls” un pārvades sistēmas operatora AS “Augstsprieguma tīkls” (AST) jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi.

“Sadales tīkla” jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām būs atšķirīga. Tas būs atkarīgs no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp samaksu noteiks, vai ir ir vienas fāzes (1F) vai trīs fāžu (3F) pieslēgums, vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaugs par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums ir gaidāms arī privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu būs atšķirīgs, ko ietekmēs izvēlētā slodze. Tostarp 3F pieslēgumam (16A vai 20A) gaidāmais rēķina pieaugs ir par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk – apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

Lai precīzi uzzinātu gaidāmās rēķina izmaiņas, SPRK aicina izmantot “Sadales tīkla” tarifu kalkulatoru.

Kā aģentūru LETA informēja SPRK pārstāve Ieva Lazdiņa, arī saskaņā ar Augstākās tiesas Senāta praksi komisija, īstenojot sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas un uzraudzības funkciju, ir jāvadās no likumā “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”, ko apstiprinājusi Saeima, nostiprinātā principa, ka tarifam jāatbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

Lazdiņa akcentē, ka SPRK nevar iestāties lietotāja vai sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja pusē, balstoties uz citiem apsvērumiem, piemēram, atsevišķu lietotāju grūtības apmaksāt elektroenerģijas rēķinus, pārāk straujo tarifu kāpumu, ekonomisko un sociālo krīzi valstī, citu obligāto maksājumu sadārdzināšanos, tarifu paaugstināšanas lietderību. Šis likums arī nepiešķir SPRK tiesības noraidīt tarifu projektu vienīgi tā iemesla dēļ, ka tas paredz ievērojamu tarifu vērtību pieaugumu.

Lasiet arī:SPRK atzīst jaunos elektrotarifus par pamatotiem: valstij jāatbalsta iedzīvotājus

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas