AS pieprasa Abu Meri skaidrot “plānu nodarbināt palestīniešus”

Saeimas Apvienotā saraksta (AS) frakcijas deputāti trešdien, 11. oktobrī, ir iesnieguši pieprasījumu veselības ministram Hosamam Abu Meri (JV) skaidrot “plānus Latvijā nodarbināt Palestīnas iedzīvotājus” un šo plānu iespējamo saistību ar Evikas Siliņas (JV) valdības darba spēka politiku.

Tāda piepasījuma iegansts ir ziņa, ka cetutdien, 5.oktobrī, veselības ministrs tikās ar Palestīnas ārlietu un diasporas ministra vietnieci Amalu Džādū, lai “pārrunātu abu valstu sadarbības iespējas veselības aprūpes jomā” [vairāk – šeit]. Ministrijas relīzē par šo tikšanos, cita starpā, ir teikts:

“H. Abu Meri arī uzsvēra augsto medicīnas izglītības kvalitāti Latvijā, aicinot Palestīnas iedzīvotājus studēt medicīnu Latvijā. Viņš arī apliecināja, ka pēc studiju pabeigšanas jaunie mediķi ir gaidīti darboties Latvijas veselības sektorā.”

AS deputāti pieprasa veselības ministram sniegt atbildes uz sekojošiem jautājumiem: “1.Vai izteiktais aicinājums Palestīnas iedzīvotājiem doties uz Latviju studēt un strādāt ir

balstīts Evikas Siliņas valdības imigrācijas un nodarbinātības politikas pamatnostādnēs?

2.Vai, pirms tika izteikts aicinājums Palestīnas iedzīvotājiem studēt un strādāt Latvijā, tika veiktas konsultācijas ar Latvijas drošības iestādēm, lai apzinātu ar to saistītos iekšējās un ārējās drošības riskus? 3.Kāds ir potenciāli plānotais kopējais studējošo un strādājošo Palestīnas iedzīvotāju skaits Latvijā?”

Frakcijas vadītājs Edgars Tavars minētos jautājumus komentē šādi: “No Palestīnas teritorijas notikušais Hamas teroristu nežēlīgais un varmācīgais uzbrukums Izraēlai liek nopietni vērtēt arī potenciālos riskus Latvijas drošībai. Mūsu valsts iedzīvotājiem jābūt drošiem, ka augstas valsts amatpersonas izturas pret to ar pilnu atbildību.”

Tāpat tiek atgādināts, ka Abu Meri līdz viņa iecelšanai ministra amatā vadīja Saeimā deputātu grupu palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam.

[BNN piebilde. Pirms Hamas sarīkotā uzbrukuma būtu bijis pat diezgan dīvaini, ja veselības ministrs – atgādināsim, no Libānas arābu kristiešu ģimenes –, kurš pats mācījās medicīnu Latvijā un te praktizē, kaut vai pieklājības pēc neieminētos par šādu iespēju arābu viešņai no dzimtā Tuvo Austrumu reģiona.

Taču tagad opozīcijai ir dots “infoiegansts” īsa brīža politiskām spekulācijām – sludināt ministru teju vai par teroristu atbalstītāju un darba migrācijas “velkomistu”. Te nu jāvaicā: vai šī apsūdzība jebkādi vairo AS iespējas kopā ar Jauno Vienotību atgriezties citā koalīcijā? Tāpēc šķiet, ka šis politiskais spēks pats sev prognozē ilgu palikšanu ārpus valdības.]

Kā ziņots, pēc gadiem ilgušās saspīlējuma eskalācijas un graujošās blokādes Gazas joslā iestājoties relatīvām mieram, teroristu organizācija Hamas sestdien, 7.oktobrī, no tās pēkšņi raidīja tūkstošiem raķešu uz Izraēlu, vienlaikus nosūtot vairākus simtu kaujinieku uz ebreju valsts teritoriju. Kopš sestdienas uzbrukumiem dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 1 100 cilvēku, vēsta BBC.

Savu atbalstu ebreju valstij ir izteikušas visas trīs mūsu valsts augstākās amatpersonas. Tāpat jau tika vēstīts, ka Saeimas Ārlietu komisija sestdien, 7.oktobrī, pieņēma paziņojumu, kurā stingri un kategoriski nosoda Hamas teroristu veiktos uzbrukumus Izraēlai. Tas ir terorisms savā visšausmīgākajā izpausmē, teikts paziņojumā. Saeimas Ārlietu komisija paziņojumā apliecina savu nemainīgi nelokāmo atbalstu Izraēlai un solidarizējas ar Izraēlu un tās sabiedrību šajā smagajā dienā. 

Lasiet arī: VIDEO | Darbību aptur Saeimas deputātu grupa palestīniešu likumdevēja atbalstam

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas