ZVA: Pērkot zāles interneta aptiekās iedzīvotājiem jābūt uzmanīgiem

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) un Veselības inspekcija (VI) aicina būt vērīgiem un neiegādāties zāles nelikumīgās interneta vietnēs un sociālajos tīklos.

Uzticamas tiešsaistes aptiekas var atpazīt pēc visā Eiropas Savienībā (ES) vienota logotipa interneta aptiekas vietnē.

Līdz ar paaugstināto pieprasījumu, kas radījis piegādes pārtraukumus visā pasaulē zālēm, kas  zināmas kā GLP-1 receptoru agonisti, Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir saņēmusi vairākus ziņojumus par iespējamiem šo zāļu viltojumiem.

Pie GLP-1 receptoru agonistu grupas pieder arī aktīvo vielu semaglutīdu saturošas zāles, ko lieto otrā tipa cukura diabēta ārstēšanai, taču ārpus reģistrētām indikācijām šīs zāles tiek lietotas svara samazināšanai.

Viltotas zāles ir produkti, kuri var būt neefektīvi un kaitīgi cilvēka veselībai un dzīvībai. Šo produktus nav pārbaudījusi neviena regulatora iestāde.

Tie var būt izstrādāti antisanitāros apstākļos, kā arī tos var būt sagatavojis nekvalificēts personāls.

Šie produkti var saturēt piemaisījumus, un dažkārt piemaisījumos var būt baktērijas.

ZVA un VI, līdz ar PVO ziņojumu, atgādina un aicina iedzīvotājus zāles iegādāties tikai likumīgi strādājošās aptiekās, tai skaitā arī tikai tādās tiešsaistes jeb interneta aptiekās, kuras ir saņēmušas ZVA licences. 

Zāļu iegāde ārpus aptiekām ir bīstama un zāļu pārdošana sludinājumos sociālos tīklos ir aizliegta un pretlikumīga.

ZVA u VI skaidro, lai uzzinātu, vai interneta aptieka darbojas likumīgi, iedzīvotājiem ir jāpārbauda, vai tīmekļa vietnē, kurā tiek piedāvāts iegādāties zāles, ir ES vienotais interneta aptieku logotips.

Šo logotipu veido taisnstūris ar zaļām joslām, kura vidū ir balts krusts.

Logotipa lejasdaļā ir tās ES dalībvalsts karogs, kurā interneta aptieka ir licencēta, piemēram, Latvijas karogs. Uzklikšķinot uz šī logotipa, iedzīvotāji nonāks ZVA tīmekļvietnē, kurā ir visu likumīgi strādājošo interneta aptieku saraksts.

Pirms pirkuma veikšanas pārbaudīt, vai apmeklētā tiešsaistes aptieka ir iekļauta šajā sarakstā. Ja tā nav iekļauta minētajā sarakstā, zāles nedrīkst iegādāties interneta vietnē. Vienlaikus ZVA  informē, ka Latvijā internetā drīkst izplatīt tikai bezrecepšu zāles, bet GLP-1 receptoru agonisti ir recepšu zāles.

Tāpat kā jebkuru zāļu lietošanas gadījumā, pacientiem un veselības aprūpes speciālistiem tiek ieteikts lietot GLP-1 receptoru agonistus atbilstoši apstiprinātajai zāļu lietošanas instrukcijai un zāļu aprakstam.

ZVA norāda, ka minētās zāles jālieto tikai saskaņā ar ārsta norādījumiem.

Pacienti, kuriem ir otrā tipa cukura diabēts, var nesaņemt minētās zāles, ja tām ir augsts pieprasījums ar diabētu nesaistītu iemeslu dēļ, un tāpēc šie pacienti var saskarties ar tādām sekām viņu veselībai kā hiperglikēmija jeb pārāk augstu cukura līmeni asinīs. 

Gan VI, gan ZVA aicina pacientus pārrunāt ārstēšanu ar šīm zālēm ar savu ārstu, kurš nepieciešamības gadījumā piemēros citu piemērotu alternatīvu ārstēšanu, pamatojoties uz pacienta individuālo veselības stāvokli.

Vienlaikus ZVA skaidro, ka zāļu piegādēm tiek rūpīgi sekots līdzi.

To dara gan ZVA, gan Eiropas Zāļu aģentūra, lai nodrošinātu, ka nepieciešamās zāles Latvijai un citām valstīm tiek piegādātas, kā arī vajadzības gadījumā atbilstoši rīkotos un informētu ārstus un pacientus.

Lasiet arī: Valdība joprojām atbilstošākā risinājuma meklējumos, kā audzēt veselības budžetu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas