No 2024.gada pašvaldības policijai būs jābūt katrā pašvaldībā

Saeima ceturtdien, 14.decembrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā “Par policiju”, kas nosaka, ka no 2024.gada 1.janvāra pašvaldības policijai būs jābūt katrā pašvaldībā, informē Saeimas Preses dienestā.

Ar veiktajām izmaiņām precizēts pašvaldības policijas izveidošanas veidu, jo pienākums to izveidot jau noteikts Pašvaldību likumā.

Likuma izmaiņas noteic, ka pašvaldībai būs trīs iespējas, kā izveidot un finansēt pašvaldības policiju. Proti, tā varēs izveidot pati savu pašvaldības policiju vai izveidot kopīgu policiju ar citām pašvaldībām, vai arī deleģēt visus pašvaldības policijas uzdevumus citai pašvaldībai.

Saeimas Preses dienestā norāda, ka deleģējot pašvaldības policijas uzdevumus citai pašvaldībai, konkrētai pašvaldībai saglabāsies pilna atbildība par uzticēto uzdevumu izpildi un būs jānodrošina to efektīva uzraudzība, teikts šodien pieņemto grozījumu anotācijā.

Līdz šim likums paredzēja, ka pašvaldībām, piedaloties sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, ir izvēle veidot vai neveidot savu pašvaldības policiju, norādīts likumprojekta anotācijā.

Patlaban no septiņām vietvarām, kurās iepriekš nebija pašvaldības policijas, tāda jau ir izveidota Madonas novadā.

Savukārt kaimiņos esošais Varakļānu novads slēgs līgumu ar Madonas novadu par pašvaldības policijas funkciju izpildi, kā to nosaka šodien pieņemtie grozījumi. Savukārt Rēzeknes novadā un Rēzeknes valstpilsētā notiek pašvaldības policijas priekšnieku kandidātu saskaņošanas process. Tāpat līdz šā gada beigām Ventspils novads plāno izveidot pašvaldības policiju, bet Augšdaugavas un Līvānu novadi – izsludināt konkursus par pašvaldības policijas priekšnieka amatu, liecina Iekšlietu ministrijas informācija.

Tāpat likuma izmaiņas nosaka tiesības pašvaldībai atsevišķus savas policijas uzdevumus deleģēt citai pašvaldībai, piemēram, ārkārtas situācijās, lai saņemtu nepieciešamo atbalstu no citas pašvaldības.

Likuma izmaiņu autori norādījuši, ka pašvaldības policijas izveide radīs jaunas darba vietas, kā arī atslogos Valsts policijas darbu, kurai vairs nebūs jākontrolē pašvaldības saistošo noteikumu izpilde.

Lasiet arī: Par spiegošanas organizēšanu Latvijā varēs piespriest mūža ieslodzījumu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas