Rumānija pieprasa pastāvīgu Vācijas karavīru izvietošanu valstī

Rumānijas premjerministrs Marčels Čolaku (Marcel Ciolacu) aicinājis Vācijas kancleru Olafu Šolcu (Olaf Scholz) stiprināt NATO austrumu flangu, un izvietot Rumānijā vācu karavīrus, raksta Politico.

Preses konferencē Berlīnē Čolaku atsaucās uz Vācijas paziņojumu, ka tā pastāvīgi izvietos 4000 karavīrus Lietuvā, un sacīja: “Es ceru, ka drīzumā Rumānijas teritorijā pastāvīgi atradīsies Vācijas karavīri.”

Atbildot uz jautājumu par jūlija vidū gaidāmo NATO samitu Viļņā, Čolaku izteica bažas, ka karš Ukrainā vilksies ilgāk nekā gribētos, un norādīja, ka sagaida Vācijas valdības rīcību, izvietojot pie alianses austrumu robežas plašākus spēkus. Viņš piebilda, ka kopā ar Vācijas kancleru cer drīzumā nonākt pie vienošanās.

Šolcs nav uzreiz reaģējis uz Rumānijas prasību. Tas, ka rumānis runā par šo jautājumu publiski, izskatījās pēc pārsteiguma Šolcam, kurš nav izteicies par plāniem uz Rumāniju nosūtīt karavīrus.

Rumānijā, kurai ir robeža ar Ukrainu, jau atrodas NATO karavīri, un ASV norādījusi, ka tie tur būs vismaz līdz rudenim.

Gan Šolcs, gan Čolaku bija pesimistiski noskaņoti par kara beigām, un Čolaku bilda, ka, lai gan visi cerējuši uz kara noslēgšanos līdz ar pretuzbrukumu, šobrīd publiski pieejamā informācija par to neliecina. Šolcs norādīja, ka brīdis, kad būs manāmas lielas izmaiņas, nepienāks tik drīz. Viņš arī sacīja, ka Viļņas samita laikā Ukrainai visticamāk netiks doti skaidri soļi, kas jāveic, drīzāk uzmanība tiks pievērsta dziļākai sadarbībai ar Kijivu.

“Protams, mēs arī pārrunāsim jautājumu par valstīm, kas vēlas pievienoties NATO. Tomēr ir arī skaidrs, ka neviens nevar kļūt par aizsardzības alianses locekli kara laikā,” sacīja Šolcs.

Lasiet arī: Vācija gatava pastāvīgi izvietot brigādi Lietuvā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas