Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju nespēj samazināt energoresursu patēriņu

Lai samazinātu izmaksas, mājokļu īpašnieki Latvijā šogad plāno samazināt enerģijas patēriņu, kā arī izvērtē iespējas padarīt savu mājokli energoefektīvāku, savukārt vairāk nekā trešdaļa jeb 36% iedzīvotāju atzīst, ka viņiem nav iespēju samazināt energoresursu patēriņu un izmaksas, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā.

Nedaudz vairāk kā trešā daļa iedzīvotāju jeb 34% plāno samazināt energoresursu patēriņu, uzstādot LED gaismekļus, kā arī izmantojot elektrību tajās stundās, kad tās cena ir zemāka. Savukārt katrs desmitais iedzīvotājs plāno atteikties no gāzes izmantošanas apkurei un ūdens uzsildīšanai, meklējot citas alternatīvas.

Apmērām 8% iedzīvotāju norādījuši, ka viņu mājās plānota renovācija, lai paaugstinātu energoefektivitāti. Savukārt 6% atklāja, ka viņu mājās plānota siltumapgādes sistēmas maiņa, lai būtu iespējams dzīvokļos regulēt radiatoru temperatūru un maksāt par faktiski izmantoto siltumu.

Kā uzsver SEB bankas Privātpersonu konsultāciju centra vadītājs Māris Opincāns, daudzdzīvokļu māju renovācija ir veids, kā ietaupīt līdzekļus apkures sezonā, pagarināt ēkas ekspluatācijas termiņu, kā arī uzlabot ēkas vizuālo izskatu.

Tāpat pēc Latvijas iedzīvotāju aptaujas secināms, ka uzlabot mājas energoefektivitāti plāno 80% privātmāju īpašnieku. 

Apmēram 32% respondentu gatavojas modernizēt apkures sistēmu, nedaudz mazāk – renovēt pašu māju, bet apmērām 30% – sākt izmantot atjaunojamo enerģiju (piemēram, uzstādīt saules paneļus vai vēja ģeneratoru). Savukārt 26% no aptaujātiem privātmāju īpašniekiem, lai mazinātu resursu patēriņu, plāno atjaunot sadzīves tehniku, izvēloties ierīces ar augstāko energoefektivitātes klasi.

Savukārt 20% privātmāju īpašnieku neplāno neko darīt, lai palielinātu sava mājokļa energoefektivitāti, samazinātu izmaksas un padarītu to ilgtspējīgāku.

Tikai 4% iedzīvotāji jau tagad dzīvo mājā, kurā izmanto atjaunīgos energoresursus.

Vairāk nekā puse iedzīvotāju jeb 57%, saskaņā ar SEB bankas aptauju, atzina, ka nezina, vai viņu mājoklis ir energoefektīvs, savukārt tikai katrs desmitais zina sava sava mājokļa energoefektivitātes klasi un vien 5% norāda, ka viņi dzīvo jaunajā mājā ar augstāko energoefektivitātes klasi.

Tāpat gandrīz trešā daļa aptaujāto pārliecināti, ka viņu mājoklis noteikti nav energoefektīvs, jo ir vecs un nav renovēts.

Iedzīvotāju aptauju šī gada pavasarī pēc SEB bankas pasūtījuma veica uzņēmums Norstat un tajā piedalījās 1 003 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Lasiet arī: BNN vaicā | Elektroenerģija – kāpēc ir tā, kā ir?

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas