Vāc līdzekļus atgriezties Latvijā. Rīkos Vijas Vētras 101. dzimšanas dienas koncertu

Par godu latviešu dejotājas, horeogrāfes, pedagoģes un mākslinieces Vijas Vētras 101. dzimšanas dienai sestdien, 10. februārī, rīkos koncertu “Deju Vētra 2024”, kurā uzstāsies 18 deju grupas no dažādām Latvijas pilsētām. Koncerta ieņēmumi tiks veltīti mākslinieces atbalstam un iespējai atgriezties Latvijā.

2019. gadā aizsāktā tradīcija dejot par godu Vijas Vētras dzimšanas dienai turpinās arī 2024.gadā. Šogad ar daudzveidīgu programmu un priekšnesumiem uz vienas skatuves tiksies indiešu klasiskās dejas dejotāji, flamenko un mūsdienu deju grupas, neoklasika un laikmetīgais deju stils.

Tāpat koncertā pārstāvēts plašs vecuma diapazons –no bērniem līdz senioriem. Priecēs arī Vijas Vētras horeogrāfijas. Droši var apgalvot – ik solis un takts priecēs gan dejotājus un skatītājus, gan arī jubilāri, kura savu 101. dzimšanas dienu sagaidīs tālu prom no mums, tomēr domās būs tuvu un iedvesmos visus dejotājus. Ar šo koncertu Latvijas dejotāji sveiks jubilāri un gaidīs atgriežamies Latvijā, informē “Vijas Vētras fonds”.

Kā katru gadu, dejos Odissi indiešu klasiskās dejas izpildītāja Aija Dvinska, Indiešu kultūras centra “Bharata” deju studija, Jūrmalas Kultūras centra BG deju studija, flamenko deju studijas “Sol Flamenco” un “Zambra”, Pārdaugavas bērnu un jauniešu centrs “Altona”, deju studija “Fandango”, Еksotisko deju centrs “Alegria”, deju skola “Colour Point”, senioru deju kopas “Sniegaroze” un “Preilene”, Eksotisko deju studija “Soul Sister” un Liepājas deju studija “Arabeska”. Koncertā “Deju Vētra 2024” pirmo reizi piedalīsies deju grupas “Kurpes” un “HOPĀ”, flamenko deju studija “Duende”, dejotāji no studijas “Baleta nodarbības” un deju grupa “Estrelas” no Valmieras novada Dikļu pagasta.

Koncerts “Deju Vētra 2024”, līdzīgi kā iepriekšējie nodibinājuma organizētie “Deju Vētra” koncerti, ir labdarības pasākums,

kura mērķis ir popularizēt deju kā cilvēka pilnveidošanās ceļu, deju kolektīvu sadraudzību un tikšanos uz vienas skatuves par godu Vijai Vētrai.

Tomēr būtisks mērķis ir finansējuma piesaistīšana Vijas Vētras atbalstam: mākslinieces uzturēšanās, transportēšanas, medicīnas aprūpes izdevumu segšanai Latvijā. Vijas Vētras mākslas un personības cienītāji un katrs, kuru aizrauj kustību un mūzikas daile, tiek aicināti ziedot līdzekļus un atbalstīt Viju Vētru.

Vija Vētra ir dzimusi 1923.gada 6. februārī, Rīgā. Horeogrāfiju studējusi Vīnē. Kopā ar daudziem latviešiem aizceļojusi uz Austrāliju, kur dzīvojusi sešpadsmit gadus un sāka apgūt indiešu dejas tradīcijas. 1962. gadā Vija Vētra atgriezās Eiropā, kur uzstājās deju koncertos, kā arī pasniedza dejotprasmi.

Kopš 1964. gada Vija Vētra dzīvo Ņujorkā mākslinieku namā Manhetenā. Māksliniece ir koncertējusi Austrālijā, Amerikā, Indijā. Imanta Ziedoņa uzaicinājumam sekojot, Vija Vētra kopš 1990. gada ik gadu atgriežas Latvijā, lai apciemotu dzimteni un satiktu savus talanta cienītājus.

Pērnā gada 20.jūnijā Rīgas Latviešu biedrības namā nodibinājums  organizēja mākslinieces 100. dzīves un 80. skatuves darbības jubilejas koncertu, kurā uzstājās pati māksliniece un piedalījās pianists Vestards Šimkus. Klātesošie bija liecinieki Vijas Vētras dejas priekšnesumam, tajā skaitā dejas pirmizrādei “Ievainots gājputns” ar Vijas Vētras horeogrāfiju un jubilārei veltītu komponista Artūra Maskata mūziku.

Vija Vētra ir Triju Zvaigžņu ordeņa (1999) un Latvijas Republikas Ministru kabineta balvas (2018) par nozīmīgiem darbiem un nopelniem Latvijas valsts attīstībā kavaliere.

Lasiet arī: Šonedēļ populārākie vārdi – Ilze un Kārlis

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas