Vairāk nekā puse iedzīvotāju Latvijā ikdienā brauc ar vismaz desmit gadus vecu auto

Latvijā vairāk nekā pusei ģimeņu ir vismaz viena automašīna, bet trešdaļai ģimeņu divi auto, savukārt 13 procentiem ģimeņu Latvijā nav privātā auto, secināts If Apdrošināšana veiktajā pētījumā.

Pētījuma dati parādīja, ka viens automašīna ir 59% Latvijas ģimeņu, bet 29% – divas automašīnas.

Latvijas iedzīvotāju autoparkā katra desmitā jeb 11% automašīnu ir trīs gadus vecas, 14% iedzīvotāju auto ir no četrus līdz sešus gadus vecs, savukārt 16% automašīnas vecums ir no septiņiem līdz deviņiem gadiem.

Lielākajai daļai jeb 57% Latvijas iedzīvotāju automašīnas vecums ir desmit vai vairāk gadus vecas.

If Apdrošināsna pētījuma dati rāda, ka iedzīvotāju nepieciešamība pēc automašīnas ir vienlīdz liela neatkarīgi no tā dzīvesvietas. Vienlaikus dati par Pierīgas rajoniem rāda, ka 37% ģimeņu, kas dzīvo galvaspilsētas tuvumā, ir izjūt nepieciešamību pēc diviem ģimenes auto. 

Savukārt starp cilvēkiem, kas dzīvo privātmājās, auto pieder pat 95% iedzīvotāju, taču dzīvoklī dzīvojošajām ģimenēm automašīna ir 85% gadījumos.

Kā secināts, jaunākās automašīnas brauc pa Rīgas un Pierīgas ielām un ceļiem. Savukārt Latgalē (70%) un Kurzemē (71%) automašīnas ir vecākas par 10 gadiem.

Pārējās Baltijas valstīs automašīnu īpašnieku ir apmēram tikpat daudz, cik Latvijā, respektīvi, ap 90% iedzīvotāju. Rādītājs attiecībā uz divu auto īpašumu Latvijā ir nedaudz zemāks nekā Igaunijā un Lietuvā.

Igaunijā, salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, nepārprotami ir jaunākais autoparks, savukārt visvecākās automašīnas ir Lietuvā.

Pētījumā, kuru If Apdrošināšana veica Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, piedalījās nedaudz vairāk par 3000 cilvēkiem.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas