Drošības eksperts: Ziņas par Nord Stream var būt Krievijas informatīvā operācija

Igaunijas drošības eksperts, Triju Zvaigžņu ordeņa komandieris Rainers Sakss (Rainer Saks) norādījis, ka ziņas par Nord Stream sabotāžu varētu būt arī daļa no Krievijas dezinformācijas kampaņas laikā, kad Eiropas Savienība (ES) spriež par lādiņu ražošanu Ukrainai, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Vācijas mediji ziņojuši, ka izmeklēšanas informācija par sprādzienu, kas sabojāja Nord Stream gāzes vadus, norāda uz ukraiņu iesaisti sabotāžā. Pie šāda secinājuma kopīgiem spēkiem nonākuši ARD, Südwestrundfunk un Die Zeit. Ziņojumā citēti vairāku valstu un dienestu avoti. Publicētajā materiālā teikts, ka atrasta jahta, kura iznomāta no ukraiņiem piederoša uzņēmuma un no Vācijas krastiem devusies uz sprādziena vietu. Nav zināms, kas iznomājis jahtu vai kas bijuši nirēji, jo izmantoti viltoti dokumenti. Savukārt uz jahtas atrastas sprāgstvielu pēdas.

Sakss uzskata, ka tā ir krievu informatīvā operācija:

«Vēstījums, ko Krievija rudenī centās nodot, bija divējāds. Pirmkārt, tā kā Eiropas Savienība plānoja pārtraukt iegādāties gāzi no Krievijas, tas bija veids, kā nodarīt kaitējumu Eiropas pusei. Otrkārt, un tas ir vēl svarīgāk, tas parādīja, ka ir iespējams sabojāt Eiropai būtisku zemūdens infrastruktūru.»

Viņš piebilda, ka tad, kad notiek šādi starpgadījumi, un tiem tiek pievienota informatīvā operācija, tas iebiedē un rada nedrošības sajūtu.

Publicētie materiāli vairāk uzmanības pievērš iespējamajiem sprādziena organizētājiem, nevis sprādzienam kā tādam. Saskaņā ar Zviedrijas Seismiskajā tīklā reģistrēto informāciju, sprādziens atbilda 100 kilogramiem trinitrotoluola (TNT) sprāgstvielu. Niršanas uzņēmuma Tuukritööde OÜ vadītājs Kaido Peremess (Kaido Peremees) norādīja, ka nav bijis nepieciešams ienirt, lai uzspridzinātu gāzes vadu. Viņš sacīja: «Teorētiski nav nepieciešams nirt, lai uzspridzinātu šādu cauruļvadu. To ir diezgan viegli atrast. Nav pat nepieciešams nonākt tieši virs caurules. Šāda apjoma sprādzienam būtu tāds pats efekts kā adatas ieduršanai balonā. Tas ir trauks zem spiediena, kurā ir gāze, pat vismazākais trieciens var izraisīt tā plīšanu.»

Ziņojums par izmeklēšanu publicēts laikā, kad Stokholmā tiekas Eiropas valstu aizsardzības ministri, lai apspriestu lādiņu ražošanu Ukrainas vajadzībām. Sakss norādīja, ka pat tad, ja publicētais materiāls par Nord Stream sprādzieniem aizkavēs Eiropas lēmumu tikai par mēnesi, Krievija vienalga būs ieguvēja.

Lasiet arī: Ukraina noliedz iesaisti Nord Stream sabotāžā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas