WCK dibinātājs apgalvo, ka Izraēlas trieciens pa viņa palīdzības darbiniekiem nebija nejaušība

Trešdien, 3.aprīlī, emocionālā intervijā ar aģentūru “Reuters” šefpavārs Hosē Andress (Jose Andres) apsūdzēja Izraēlas armiju par sistemātisku uzbrukumu viņa vadītās organizācijas “World Central Kitchen” (WCK) palīdzības darbinieku mašīnām Gazā. Viņš apgalvoja, ka uzbrukums, kurā gāja bojā septiņi viņa palīdzības darbinieki, nav bijis nejaušs, un norādīja, ka Izraēlas militārpersonas zināja, kā pārvietojas viņa komanda, ziņo Reuters.

Izraēlas militārie spēki (IDF) pauda “dziļu nožēlu” par incidentu, un premjerministrs Benjamins Netanjahu to nosauca par kļūdu.

Palīdzības darbinieki no Austrālijas, Lielbritānijas, Polijas un ASV tika nogalināti, kad viņu konvojs brauca prom no noliktavas, kurā viņi izkrāva pārtiku, kas pa jūru tika nogādāta Gazā.

Hosē Andress uzsvēra, ka humānās palīdzības konvojs bijis skaidri marķēts ar krāsainiem logotipiem un zīmēm uz transportlīdzekļu jumtiem, padarot to viegli atpazīstamu. Viņš apgalvoja, ka IDF bija informēti par konvoja atrašanās vietu.

“Viņi mums uzbruka dekonflikta zonā,

zonā, ko kontrolē IDF. Viņi zināja, ka pa šo ceļu pārvietojās mūsu komandas… ar trim automašīnām,” viņš teica.

Andress sacīja, ka, iespējams, pret palīdzības konvoju ir bijuši vairāk nekā trīs triecieni. Viņš aprakstīja, ka IDF uzbruka katrai viņu automašīnai pēc kārtas, beigās piespiežot komandu pārsēsties uz trešo transportlīdzekli. Neskatoties uz palīdzības darbinieku centieniem paziņot savu identitāti IDF, viņš sacīja, arī trešā automašīna tika notriekta.

Viņš noraidīja Izraēlas un ASV apgalvojumus, ka triecieni neesot bijuši apzināti.

“Sākotnēji es teiktu kategoriski nē,” sacīja Andress, atbildot uz jautājumu, vai viņš piekrīt šādam Izraēlas skaidrojumam, uzsverot, ka nevienai demokrātiskai valstij vai militārajai varai nevajadzētu vērsties pret civiliedzīvotājiem un humānās palīdzības darbiniekiem, pat ja tas nav bijis saskaņots ar IDF.

Lūgts komentēt Andresa izteikumus, Izraēlas armijas preses pārstāvis atsaucās uz štāba priekšnieka Herci Halevi iepriekšējiem komentāriem, kuros viņš šo incidentu nosauca par smagu kļūdu un sacīja, ka

uzbrukums “netika veikts ar nolūku kaitēt WCK palīdzības darbiniekiem”.

Andress mudināja gan ASV valdību, gan palīdzības darbinieku, kuri zaudēja dzīvību, valstis veikt incidenta izmeklēšanu.

Hosē Andress arī aicināja prezidentu Baidenu mudināt premjerministru Netanjahu nekavējoties apturēt karu. Viņš kritizēja ASV politiku, kas paredz sniegt palīdzību Gazai, vienlaikus piegādājot ieročus Izraēlai, un apšaubīja šādu darbību efektivitāti.

Viņš arī apšaubīja loģiku aiz Izraēlas uzsāktā kara, lai glābtu ķīlniekus, ja viņiem var kaitēt tie paši ieroči, ko izmanto pret palestīniešiem.

Saskaņā ar ANO datiem kopš oktobra Gazā nogalināti vismaz 196 humānās palīdzības darbinieki.

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) sacīja, ka ir “sašutis un satriekts” par notikušo, taču ASV pievienojās Netanjahu apgalvojumam, ka triecieni bijuši nejaušība.

Lasiet arī: Izraēlas triecienā nogalināti septiņi humānās palīdzības darbinieki

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas