Vīķe‑Freiberga: Nespēja ratificēt Stambulas konvenciju ir negods Latvijai

Latvijai steidzami ir jāpieņem Stambulas konvencija, aicina bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

“Nespēja ratificēt Stambulas konvenciju ir negods Latvijai! Jēkabpils gadījums un vardarbības apmēri pret sievietēm Latvijā ir dramatisks vēstījums tiem, kas gadiem ļāvušies propagandai, ka Latvijā jau viss ir kārtībā. Nav kārtībā,” norāda Vīķe-Freiberga.

Pēc viņas domām, Stambulas konvencija ir solis uz priekšu, kas jāsper nekavējoties.

BNN jau ziņoja, ka, 27.aprīlī Saeimas darba kārtībā netika iekļauts Progresīvo frakcijas priekšlikums Ministru kabinetam nekavējoties virzīt parlamentam ratifikācijai Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvenciju.

10.maijā Eiropas Parlaments (EP) apstiprināja Eiropas Savienības pievienošanos Konvencijai par vardarbības novēršanu pret sievietēm.

Sešus gadus pēc Stambulas konvencijas parakstīšanas ES beidzot ratificēs šo pirmo juridiski saistošo starptautisko instrumentu vardarbības novēršanai pret sievietēm. ES līdz šim vilcinājusies ar Stambulas konvencijas pilnu ratifikāciju, jo dažas dalībvalstis to atteicās darīt, par spīti Parlamenta vairākkārtīgiem aicinājumiem. Tomēr ES Tiesa 2021. gada 6. oktobrī atzina, ka Eiropas Savienība var ratificēt Stambulas konvenciju arī bez visu dalībvalstu piekrišanas.

Stambulas konvencija ir Eiropas Padomes – organizācijas, kas apvieno 46 šīs pasaules daļas vai tai tuvas valstis – vienošanās izskaust vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē. Konvencijas mērķis ir vardarbības novēršana, upuru aizsardzība un “vainīgo nesodāmības izbeigšana”. Stājās spēkā 2014.gada augustā, kad to ratificēja 10 valstis (islamiskā Turcija bija pirmā). Līdz šim dokumentu ratificējušas 37 valstis.

Latvijas vārdā 2016.gada maijā konvenciju parakstīja toreizējais labklājības ministrs Jānis Reirs (V), taču tā ir jāratificē Saeimā. Satversmes tiesa 2021.gada jūnijā – izskatot 21 Saeimas deputāta prasību – atzina, ka norma par īpašu pasākumu īstenošanu sieviešu aizsardzībai no vardarbības atbilst Satversmei.

Latvija un vēl piecas Eiropas Savienības dalībvalstis – Bulgārija, Čehija, Ungārija, Lietuva, Slovākija – parakstīja, bet neratificēja konvenciju. Eiropas Parlaments 2023.gada februārī pieņēma rezolūciju, pieprasot šīm valstīm to ratificēt – BNN.

Lasiet arī: EP atbalsta ES pievienošanos Stambulas konvencijai

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas