Putins apsūdz Ukrainu uzbrukumos Krievijas teritorijā

Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka ukraiņu sabotieru grupa esot iegājusi Krievijas teritorijā, un atklājusi uguni uz civiliedzīvotājiem, tādējādi pastrādājot terorisma aktu, raksta britu raidorganizācija BBC.

Brjanksas apgabala gubernators sacījis, ka «sabotieri no Ukrainas» esot atklājuši uguni uz civiliedzīvotāju auto Ļubečanes ciematā, nogalinot divus vīriešus un ievainojot desmit gadus vecu zēnu. Nav gūts neatkarīgs apstiprinājums it kā notikušajam incidentam.

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks mikroblogošanas vietnē Twitter komentēja, ka tā ir provokācija no Krievijas puses, lai iebiedētu cilvēkus un attaisnotu uzbrukumu citai valstij.

Maskava arī iepriekš ziņojusi par ukraiņu raķešu un lidrobotu triecieniem pierobežā, tostarp Brjanskā, tomēr līdz šim nav izskanējuši paziņojumi par kājinieku ieiešanu Krievijas teritorijā.

Krievijas Federālais drošības dienests informējis, ka tā darbinieki un regulārā armija ceturtdien, 2.martā, nonākusi sadursmēs ar ukraiņu nacionālistiem, kas esot ienākuši Krievijā un saņēmuši ķīlniekus.

Nacionālisti esot nonākuši artilērijas apšaudē un atkāpušies atpakaļ uz Ukrainu. Drošības dienests uzstāj, ka ukraiņi esot ciematā atstājuši lielus sprāgstvielu krājumus.

Kad Krievija sāka iebrukumu Ukrainā, Putins nodēvēja Kijivas valdību par neonacistiem un nacionālistiem, un paziņoja, ka Krievijai ir pret to jācīnās. Pretēji Maskavas fantāzijām, Zelenskis ir demokrātiski ievēlēts prezidents, turklāt ebreju izcelsmes un viņa valdībā nav galēji labējo radikāļu.

Internetā ir parādījies video, kurā redzami Krievu brīvprātīgo korpusa, kas pārstāv Putina pretiniekus, dalībnieki. Viens no bruņotajiem vīriešiem saka, ka ir izdevies šķērsot Krievijas robežu. Pētnieciskās žurnālistikas grupa Bellingcat Monitoring Krievu brīvprātīgo korpusu raksturo kā grupējumu, kas oficiāli izveidots pagājušajā gadā un ko veido galvenokārt pret Putinu un pret Kremli noskaņotas Krievijas galēji labēji noskaņotās personas, kas ir aktīvas Ukrainā.

Bellingcat eksperts Maikls Kolburns (Michael Colborne) identificējis korpusa līderi Denisu Kapustinu kā vienu no video redzamajiem vīriešiem. Kolburns BBC sacīja:

«Krievu brīvprātīgo korpuss tikpat kā nepiedalās reālās kaujās, katrā ziņā – ne svarīgās kaujās. Kapustinam ir cīņas sporta pieredze, bet viņam noteikti nav militāras pieredzes.»

Komentējot video, Ukrainas Militārās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrijs Jusovs norādīja, ka tie ir cilvēki, kas ar ieročiem cīnās pret Putinu un viņa režīmu, un varbūt krievi beidzot esot sākuši kaut ko saprast.

Putins šonedēļ apsūdzēja Ukrainu un rietumus par pastiprinātu spiegošanu Krievijas teritorijā. Krievijas amatpersonas ziņoja, ka Kolomnā, tikai simts kilometrus no Maskavas, esot nokritis lidrobots, un vēl divi lidroboti notriekti Krievijas dienvidos.

Lasiet arī: Lidlaukā netālu no Minskas sabojāta militārā lidmašīna

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas