VK aicina nodrošināt neatkarīgu NBS pārtikas iepirkumā iesaistīto amatpersonu atbildības izvērtēšanu

Valsts kontrole (VK) ir vērsusies pie aizsardzības ministres un Ministru prezidenta ar aicinājumu uzsāktās un turpmākās pārbaudes un disciplinārlietas par pārtikas iepirkumu Nacionāliem bruņotajiem spēkiem (NBS), plānošanā un īstenošanā iesaistīto amatpersonu atbildības izvērtēšanu uzticēt ārpus Aizsardzības ministrijai (AM) veidotai starpdisciplinārai izmeklēšanas komitejai. 

VK norāda, ka tādā veidā tiks nodrošināta neatkarīga, objektīva, taisnīga un vispusīgu atbildības izvērtēšana. 

Iepriekš jau vēstīts, ka VK revīzijas laikā konstatēja būtiskus pārkāpumus iepirkuma Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām plānošanā un īstenošanā, kā rezultātā tika noslēgts valsts interesēm neatbilstošs līgums.

VK skaidro, ka pārtikas piegāde NBS notiek pārkāpjot Publisko iepirkuma un likuma un Publiskās personas finanšu līzeklu un matas izšķerdēšanas novēršanas likuma normas. 

Noslēdzot revīziju, VK aicināja izvērtēt atbildīgo amatpersonu atbildību visos līmeņos, neaprobežojoties ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkuma centra un NBS amatpersonu izvērtēšanu, bet vērtējot arī atbildību ministrijas ietvaros. 

VK ieskatā, tā kā AM valsts sekretārs un viņa vietnieks drošības jautājumus bija tiešā veidā iesaistīti iepirkuma īstenošanas un tajā iesaistītās citas AM amatpersonas,

ministrijas ietvaros var būt ierobežotām iespējām pienācīgi izvērtēt iesaistīto amatpersonu atbildīgu. 

“Svarīgi nodrošināt, ka atbildība netiek izvērtēta vienpusīgi un ka atbildības izvērtēšanā nav iesaistītas amatpersonas, kuru pašu darbība vai bezdarbība būtu pakļaujama izvērtēšanai, kuras var būt ieinteresētas atbildības izvērtēšanas iznākumā vai kuras strādā šādu amatpersonu padotībā,” teikts VK ziņojumā. 

VK padomes locekle Kristīne Jaunzeme skaidro, esošajos apstākļos vispusīga un objektīva situācijas noskaidrošana nav iespējama, neizvērtējot arī AM valsts sekretāra, valsts sekretāra vietnieka un pārējo AM amatpersonu  lomu iepirkuma plānošanā un īstenošanā.

Valsts kontroles revidenti iepriekš norādīja, ka aizsardzības resorā iepirkumu plānošana ar aizsardzības ministra pavēlēm veidotās darba grupās nav ierasta prakse.

Iepirkuma rezultāts ir likumsakarīgs iznākums tam, ka nav ievērots aizsardzības resorā noteiktās daudzpakāpju iepirkuma plānošanas un īstenošanas regulējums.

Lasiet arī: VK: Pārtikas iepirkuma skandālā summas apmēru rosināja noteikt NBS amatpersona Freibergs

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas