Nedēļa Lietuvā | Parlaments atceļ prezidenta veto sankcijām. Tehniska kļūme aptur parlamenta darbu

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius), speciāli BNN

Lietuvā šonedēļ valdība pieredzējusi dažādus notikumus – parlamentam izdevies nobalsot par prezidenta veto atcelšanu sankcijām pret krieviem un baltkrieviem, savukārt finanšu ministres vietnieks atstājis amatu.

Zelenskis apmeklēs NATO samitu Viļņā

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg) preses konferencē Ramšteinas Gaisa spēku bāzē 21.aprīlī informēja, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apstiprinājis uzaicinājumu uz NATO samitu Viļņā, un piedalīsies tajā. Lietuva vēlas, lai Ukraina samita laikā tiktu oficiāli uzaicināta pievienoties NATO.

Zemkopības ministrs piedzīvo interpelāciju parlamentā

Lietuvas Zemkopības ministrs Ķēstutis Navicks (Kęstutis Navickas) 20.aprīlī piedzīvoja otro interpelāciju Seimā. Kopumā par viņa atbildēm uz opozīcijas virzītajiem jautājumiem kā pieņemamām balsoja 65 deputāti, 58 bija pret un viens atturējās. Opozīcija rosināja Navicka interpelāciju, jo situācija pienkopības nozarē kļūst arvien sarežģītāka. Lietuvas Pienkopju asociācija martā pie Seima ēkas rīkoja protestus. Lopkopji pieprasīja vismaz 40 miljonu eiro lielu atbalstu, lai stabilizētu situāciju pienkopības nozarē, kā arī pieprasīja, lai Navickis atkāpjas. Pirmā opozīcijas virzītā interpelācija pret Navicki notika pērn jūnijā.

Seims noraida prezidenta veto sankcijām krieviem un baltkrieviem

Seims 20.aprīlī atcēla Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas (Gitanas Nausėda) veto, un galēji apstiprināja izmaiņas likumā, kas ļaus pret Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem vērst atšķirīgas sankcijas. 99 deputāti balsoja par likuma pieņemšanu bez prezidenta ieteiktajiem labojumiem, septiņi balsoja pret, bet divi atturējās. Likums stāsties spēkā 3.maijā, un tā beigu termiņš ir 2024.gada 2.maijs. Likums paredz ierobežot Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu iespējas saņemt vīzas, ievest Ukrainas valūtu grivnas un iegādāties nekustamo īpašumu Lietuvā.

Pirmajā lasījumā pieņemts likums par solidaritātes nodevu bankām

Seims 20.aprīlī vienojās sākt diskusiju par solidaritātes nodevas piemērošanu bankām. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts ar 107 balsīm par, sešām pret un 14 deputātiem atturoties. Parlaments nākamnedēļ turpinās paātrinātā kārtībā apspriest likumprojektu. Finanšu ministre Gintare Skaiste informēja, ka banku peļņa turpmākā gada laikā varētu sasniegt vienu miljardu eiro. Lietuva plāno no bankām iekasēt apmēram 410 miljonus eiro, kas tiktu izmantoti armijas mobilitātes un dubulta lietojuma (civilās un militārās) infrastruktūras vajadzībām, kā arī īpaši militārās infrastruktūras veidošanai.

Tehniska kļūme aptur parlamenta darbu

Kļūme IT sistēmā 20.aprīlī lika Lietuvas parlamentam pārcelt sēdi uz pēcpusdienu. Problēmas sistēmā neļāva parlamentāriešiem reģistrēties rīta sēdei un veikt citus uzdevumus. Tā kā stundas laikā problēma nebija novērsta, Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen) rosināja pārcelt darbu uz pēcpusdienu.

Atkāpjas Lietuvas finanšu ministres vietnieks

Lietuvas finanšu ministres vietnieks Ģedimins Norkūns (Gediminas Norkūnas) 20.aprīlī paziņoja par atkāpšanos no amata. Viņš amatu atstās 28.aprīlī. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad Lietuvas Ētikas komisija lēma, ka Norkūns, kam pieder Ignitis Grupė akcijas, ir nonācis interešu konflikta situācijā, pieņemot lēmumus par valsts pārvaldītās enerģētikas grupas darbībām. Viņš arī nebija atbilstoši deklarējis savu saistību ar uzņēmumu. Ministres vietnieks 19.aprīlī informēja, ka nepiekrīt tam, kā komisija interpretējusi likumu un norādīja, ka nekad nav bijis iesaistīts Ignitis Grupė finansiālo lēmumu sagatavošānā un apspriešanā.

Lietuva iesniedz Baltkrievijai notu par robežpārkāpumu

Lietuva 19.aprīlī iesniedza notu Baltkrievijai, izrādot spēcīgu protestu par Lietuvas valsts robežas sistemātisku un tīšu pārkāpšanu. Nota iesniegta Baltkrievijas vēstniecības pārstāvim, kurš bija izsaukts uz vēstniecību. Lietuvas robežsargo pagājušajā nedēļā konstatējuši divus gadījumus, kad Baltkrievijas virsnieki ienākuši Lietuvā, un robežpārkāpumi notikuši dažādās vietās. Lietuvas Ārlietu ministrija pieprasījusi Baltkrievijai pēc iespējas ātrāk sniegt paskaidrojumus, un nodrošināt, lai šādi starpgadījumi vairāk nenotiek.

Eiropas Komisija pieprasa Lietuvai regulēt sezonālo strādnieku darbu

Eiropas Komisija 19.aprīlī pieprasījusi Lietuvai ātri iekļaut likumā, kas regulē trešo valstu pilsoņu sezonālo darbu Lietuvā, papildinājumus, un jau sākusi procedūru par pārkāpumiem šajā jautājumā. Eiropas Komisija nosūtījusi oficiālas vēstules Lietuvai un vēl deviņām valstīm, aicinot risināt jautājumu par sezonas strādniekiem. Sezonas strādnieku direktīva nosaka veidu, kādā Eiropas Savienības valstīs ierodas trešo valstu pilsoņi, un kā viņu darba attiecības tiek noformētas.

Nevalstiskās organizācijas aicina Lietuvu nepieņemt likumu par imigrantu raidīšanu prom no robežas

NVO aicinājušas Seimu nepieņemt likumu, kas padara likumīgu nelegālo imigrantu aizraidīšanu no robežas. Vairāk nekā 300 personas un organizācias paziņojušas, ka migrantu aizraidīšana ekstrēmās situācijās ne tikai pārkāps starptautisko likumdošanu, bet arī padarīs Lietuvu līdzīgu tādām valstīm kā Ungārija. Global Lithuanian Leaders dalībniece Līna Vosīļūte (Lina Vosyliūtė) 18.aprīlī sacīja, ka šis likums ir ne tikai amorāls, bet arī atstās ilgtermiņa iespaidu uz Lietuvas starptautisko tēlu. Amnesty International 17.aprīlī norādīja, ka migrantu raidīšana prom ir pielīdzināma spīdzināšanai.

SpaceX palaiž kosmosā Lietuvā radītos NanoAvionics satelītus

SpaceX palaidis kosmosā divus Kongsberg NanoAvionics satelītus. Satelīti tika palaisti no Vandenberga Kosmosa spēku bāzes Kalifornijā, un nonāca 500 kilometru augstumā.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas