Zaporižjas atomelektrostacijas pēdējais funkcionējošais reaktors atslēgts apšaudes dēļ

Apšaudes izraisīta ugunsgrēka dēļ atslēgta pēdējā rezerves elektrolīnija, kas savienoja Zaporižjas atomelektrostaciju (IAES) ar Ukrainas energosistēmu, vēsta britu laikraksts The Guardian

Lai nodzēstu ugunsgrēku, no elektrotīkla tika atvienots sestais un pēdējais funkcionējošais reaktors. Tomēr Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) paziņoja, ka pati līnija nav bojāta. Rezerves līnija tiks atjaunota, tiklīdz ugunsgrēks būs nodzēsts.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra publicēs ziņojumu otrdien, 6.septembrī, par kodoldrošību Zaporižjas atomelektrostacijā, kā arī informēs ANO Drošības padomi.

Zinātnieki apgalvo, ka  Zaporižjas atomelektrostacijas avārijas gadījumā varētu tikt ietekmētas vairākas valstis.

Radioaktīvais piesārņojums skartu Rumāniju, Moldovu, Turciju, Grieķiju un Bulgāriju. Pirmās tiktu skartas Dienvidukraina un Krima, raksta ukraiņu plašsaziņas līdzeklis The Kyiv Independent.

Tikmēr ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) pirmdien, 5.septembrī, paziņoja, ka Krieviju nevajadzētu atzīt par valsti – terorisma sponsoru. Vaicāts, vai Krievija būtu jāuzskata par terorismu atbalstošu valsti, Baidens žurnālistiem Baltajā namā atbildējis  «nē», vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Saskaņā ar ASV laikraksta The New York Times vēstīto, izlūkdienesti ziņo, ka Krievija pērk artilēriju no Ziemeļkorejas. Nesen deklasificētie ASV izlūkdienestu dati liecina, ka Ziemeļkoreja pārdod Krievijai artilērijas lādiņus un raķetes. Krievija ir arī pasūtījusi dronus no Irānas. ASV amatpersonas uzskata, ka abi šie soļi norāda uz to, ka sankcijas ietekmē Krievijas iespējas iegādāties ieročus.

ES ierosina piešķirt Ukrainai papildu piecus miljardus eiro makrofinansiālās palīdzības.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) pirmdien, 5.septembrī, paziņoja sociālajā tīklā Twitter, ka šonedēļ ES ierosinās sniegt papildus palīdzību līdz šim piešķirtajiem 10 miljardiem eiro.

Tikmēr Krievijas spēki apšaudīja Harkivu naktī uz otrdienu, 6.septembri. Apšaudes rezultātā viens cilvēks tika nogalināts. Krievijas spēki uzbruka Harkivas Industriālajam rajonam, paziņoja pilsētas mērs Ihors Terehovs. Viena raķete trāpīja dzīvojamai ēkai, nogalinot sievieti. Vēl viena raķete lidoja garām dzīvojamai mājai, izraisot ugunsgrēku.

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas