Zatlers uzskata, ka lielākajai Latvijas krievvalodīgo sabiedrības daļai būtu jāiestajas pret karu

Latvijā ir viena no veiksmīgākajām sarežģītajām sabiedrībām, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma norādīja bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Vērtējot Latvijas sabiedrībā notiekošos procesus, ko tostarp būtiski ietekmējis karš Ukrainā, Zatlers pauda, ka Latvijas krievvalodīgajiem būtu jāsaprot, ka latviešos, ņemot vērā vēsturisko pieredzi, ir aizdomu ēna sastopoties ar krievvalodīgajiem, jo jebkurš, kurš runā krievu valodā, ir potenciāls draugs un nedraugs.

Zatlers akcentēja, ka, viņaprāt, Latvijā trūkst vietējo krievvalodīgo publiskas viedokļa paušanas, iestājoties pret karu.

“Nepietiek ar to, ka ir daži desmiti cilvēku, kas viņu vietā runā. Jāiziet ielās, jāparāda, ka “esam ar jums, latvieši”,” pauda bijušais prezidents.

Viņš pauda, ka karš ir karš un tāpēc cilvēki ir aizdomīgi, tāpēc Zatlers ieteiktu krievu cilvēkiem par to neapvainoties, jo apvainojoties “rūgtumiņš paliek tik ilgi”, ka nekad vairs neparvērtīsies plašā smaidā vienam pret otru.

Latvijas sabiedrība kara laikā ir bijusi stabila un mierīga, nepakļaujoties izaicinājumiem un aizvainojumiem –

pat ar pieminekļu nojaukšanu, skaidru vēsti, ka 9.maija vairs nekad nebūs, uzskata Zatlers.

“Kad man prasa – kāpēc, es atbildu ļoti vienkārši. [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins uzbūvēja šos svētkus, jo manā bērnībā tādu nebija. Un Putins pats caur karu tos iznīcināja,” sacīja eksprezidents.

Viņaprāt, caur karu nāk patiesības, kas jāsaprot, un ir jāiemācās dzīvot sarežģītā sabiedrībā, kāda ir arī Latvijā. 

“Latvijā ir viena no veiksmīgākajām sarežģītajām sabiedrībām, jo citviet sabiedrības daļas vai nu vispār nemijiedarbojas, vai nu ir sadursmes,” vērtēja Zatlers, piebilstot, ka galvenais jautājums, ar ko var nākt uz savstarpēju sapratni, ir ētikas jautājums.

Tikmēr kontekstā ar gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām Zatlers pauda pārliecību, ka “Latvija saņems tādu prezidentu, kādu Latvija ir pelnījusi”.

Viņaprāt, Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšanas apmulsums ir politiska spēle un process partijām ir svarīgāks nekā cilvēks. Taču iedzīvotājiem cilvēks ir ļoti svarīgs – iedzīvotāji grib redzēt tādu Valsts prezidentu, kurš, “paskatoties uz mums, mūs saprastu, bet mēs – saprastu viņu”.

“Šim cilvēkam ir jāprot runāt saprotamā valodā – ne tikai politkorekti, bet dažreiz arī tieši.

Kara, grūtību laikā nepieciešams runāt skaidru valodu,” noteica Zatlers.

“Ja paskatāmies uz Francijas prezidentu, tad katru reizi, kad viņš cenšas kaut ko pateikt, visi ir satraukti – tā nu gan es negribētu, lai būtu Latvijā,” rezumēja Zatlers.

Lasiet arī: 1.maijs daudzviet pasaulē aizvadīts mītiņos

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas