Amsterdama cenšas ierobežot tūristu skaitu un aizliedz kruīza kuģu pietauvošanos

Amsterdamas pašvaldība aizliegusi pilsētas centrā ierasties kruīza kuģiem – tas ir viens no veidiem, kā Nīderlandes galvaspilsēta cenšas mazināt tūristu skaitu un piesārņojumu, raksta BBC.

Politiķi paziņojuši, ka kruīza kuģi neatbilst pilsētas virzībai uz ilgtspēju. Tas nozīmē, ka tiks slēgts centrālais kruīza kuģu terminālis netālu no Amsterdamas galvenās dzelzceļa stacijas.

Kruīza kuģu aizliegums ir jaunākais no mēriem, kas pieņemti, lai mazinātu masveidīgo tūrismu. Kuģi kļuvuši par problēmu simbolu – galvaspilsētā ik gadu pietauvojas vairāk nekā 100. Pašvaldība cenšas padarīt pilsētu tīrāku, piemēram, aizliedzot marihuānas smēķēšanu uz ielas sarkano lukturu rajonā. Martā pilsēta uzsāka kampaņu, kuras laikā aicināja jaunus britu vīriešus, kas iecerējuši Amsterdamā rīkot vecpuišu ballītes, turēties no tās pa gabalabu.

Amsterdama ir kļuvusi par savas popularitātes upuri.

Ik gadu to apmeklē ap 20 miljoniem tūristu, no kuriem daļu piesaista pilsētas uzdzīves reputācija.

Liberālās partijas D66 pārstēve Ilana Rūderkirka (Ilana Rooderkerk) norādīja, ka kruīza kuģi pilsētas centrā neatbilst Amsterdamas uzdevumam mazināt tūrisma plūsmu. Viņa nesen salīdzinājusi kruīza kuģu tūristus ar siseņu baru, kas vienlaicīgi pārņem pilsētas centru. Citi Amsterdamas politiķi gan nosodījuši šādu salīdzinājumu, tomēr pērn pilsētas mēre Femke Halsema (Femke Halsema) sūdzējās, ka kuģu pasažieri tiek palaisti pilsētā uz dažām stundām, paēd starptautisko ķēžu ēdinātavās, un viņiem pat nav laika aiziet līdz muzejam. Līdz ar to, pēc politiķes teiktā, tūristi patērē pilsētu, nedodot nekādu pienesumu.

Vēl kāds iemesls kruīza kuģu aizliegumam ir vēlme mazināt gaisa piesārņojumu. 2021.gada pētījumā ticis konstatēts, ka viens kruīza kuģis dienas laikā rada tikpat daudz slāpekļa oksīda izmešu kā 30 tūkstoši karavas auto.

Amsterdama arī paziņojusi par plāniem palīdzēt uzlabot naktsdzīves kultūru. Iezīmēts mērķis meklēt un attīstīt neizmantotas garāzas un tuneļus, lai palīdzētu jauniem, radošiem prātiem, kas vēlas organizēt pasākumus vakaros un naktīs.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas