ANO ziņo, ka Izraēlas triecienā nogalināti seši tās darbinieki Gazā

ANO Palestīniešu bēgļu aģentūra (UNRWA) trešdien, 11.septembrī, ziņoja, ka Izraēlas divos gaisa triecienos tās pārziņā esošajai Al-Džavni skolai Nuseiratas bēgļu nometnē, Gazas centrālajā daļā ir gājuši bojā seši tās darbinieki, kas, pēc tās teiktā, ir lielākais viņu darbinieku upuru skaits vienā incidentā kopš oktobra, kad sākās konflikts starp Izraēlu un Hamās, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Slimnīcas amatpersonas un “Hamās” vadītā Civilās aizsardzības aģentūra ziņoja, ka triecienā nometnei, kuru kā patvērumu izmanto 12 000 pārvietoto palestīniešu, nogalināti vismaz 14 cilvēki.

Izraēlas Aizsardzības spēki (IDF) paziņoja, ka lidmašīnas “veica precīzu triecienu teroristiem, kas darbojās “Hamās” vadības un kontroles centrā”, kas atradās Al-Džavni skolā.

“Tika veikti daudzi pasākumi, lai mazinātu civiliedzīvotāju apdraudējumu, tostarp tika izmantota precīza munīcija, novērošana no gaisa un papildu izlūkošana,” tā piebilda. “Šis ir kārtējais piemērs tam, kā “Hamās” teroristu organizācija sistemātiski izmanto civilo infrastruktūru, pārkāpjot starptautiskās tiesības.”

“Hamās” noliedz, ka skolas un citas civilās vietas tiktu izmantotas militāriem mērķiem.

UNRWA norādījusi, ka šī bija piektā reize, kad pēdējo 11 mēnešu laikā skola ir cietusi.

UNRWA vēlāk paziņojumā apstiprināja, ka nogalināto vidū bija aģentūras bēgļu nometnes vadītājs un citi komandas locekļi, kas palīdzēja pārvietotajiem palestīniešiem.

Aģentūra uzsvēra, ka “skolas un cita civilā infrastruktūra vienmēr ir jāaizsargā” un tās nedrīkst kļūt par mērķi, mudinot visas konfliktā iesaistītās puses izvairīties no šādu teritoriju izmantošanas militāriem nolūkiem.

Dažas stundas pirms incidenta UNRWA ziņoja, ka konflikta laikā ir cietušas gandrīz 70 % tās skolu Gazā un ka ir nogalināti 214 darbinieki un vismaz 563 pārvietotie cilvēki, kas patvērušies šajās iestādēs.

ANO ģenerālsekretārs Antonio Guterrešs (Antonio Guterres) trešdien intervijā aģentūrai “Reuters” sacīja, ka atbildības trūkums par ANO darbinieku un humānās palīdzības darbinieku nogalināšanu Gazā ir “pilnīgi nepieņemami”.

Izraēla ir apsūdzējusi UNRWA “Hamās” atbalstīšanā, taču aģentūra to noliedz. Augustā ANO atlaida deviņus savus darbiniekus pēc tam, kad izmeklēšana konstatēja viņu saistību ar 7. oktobra uzbrukumu, desmit citi tika attaisnoti. Izraēla ir arī apgalvojusi, ka daudzi UNRWA darbinieki ir saistīti ar teroristu grupējumiem, taču aprīlī ANO veiktā pārbaudē netika atrasti pierādījumi, kas pamatotu šos apgalvojumus.

Izraēlas spēki iebruka Gazā pēc grupējuma “Hamās” 7.oktobra uzbrukuma, kurā tika nogalināti aptuveni 1 200 cilvēku un sagūstīti aptuveni 250 ķīlnieki. Saskaņā ar “Hamās” vadītās Veselības ministrijas datiem kopš tā laika Gazā ir nogalināti vairāk nekā 41 080 cilvēki.

Lasiet arī: NATO augstāko militāro vadību lūdz stiprināt Latvijas gaisa telpas aizsardzību

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas