Apvienojas Lukašenko oponenti; plāno izdot “Jaunās Baltkrievijas” pases

Trimdā esošie Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko oponenti tikušie Polijā, lai pirms pēcvēlēšanu protestu trešās gadadienas parādītu vienotību un lemtu par jaunu stratēģiju, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas 2022.gadā izveidotā trimdas valdība ārpus Baltkrievijas atvērusi vairāk nekā 20 alternatīvās vēstniecības un informācijas centrus.

Cihanouska pēc 2022.gada Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, pēc kurām izcēlās plaši protesti, kas tika vardarbīgi apspiesti, pameta valsti, un šobrīd dzīvo Lietuvā. Viņa norādīja, ka centīsies panākt, lai alternatīvās pases tiktu atzītas arī starptautiski. Viesnīcā Varšavā uzrunāja vairākus simtus aktīvistu, neatkarīgos medijus un cilvēktiesību aizstāvju grupas, Cihanouska aicināja visus ārpus Baltkrievijas esošos opozicionārus apvienoties un veidot kustību “Jaunā Baltkrievija”.

Opozicionāre sacīja:

“Diemžēl pēdējie trīs gadi mums mācījuši vienmēr gatavoties ļaunākajam.

Mēs esam pieraduši pie fakta, ka pat visstiprākā griba var būt nepietiekami, lai gāztu sapuvušu sistēmu. Mēs esam pieraduši pie tā, ka režīma izvērstās politikas dēļ mūsu baltkrievija tiek saukta par agresoru un nolikta vienā līmenī ar Krieviju.”

Krievija izmantoja Baltkrievijas teritoriju, lai uzsāktu iebrukumu Ukrainā.

Cihanouska pavēstīja, ka opozīcija organizē iniciatīvas, kas popularizēs teātri, grāmatas un izglītību baltkrievu valodā: “Tas ļaus mums saglabāt mūsu identitāti un nodot mūsu vērtības tālāk, jaunajai baltkrievu paaudzei.” Baltkrievijā ilgstoši pirmo vietu ieņem krievu valoda, un

varas iestādes nereti baltkrievu valodas lietošanu uzskata par opozīcijas atbalstīšanas pazīmi.

2020.gadā, kad Lukašenko it kā uzvarēja vēlēšanās, ko daudzi kritiķi dēvē par negodīgām, sākās plaši protesti. Tie ilga vairākus mēnešus, līdz drošības dienesti tos galēji apspieda. Tas izraisīja plašu blatkrievu izbraukšanu no valsts. Lukašenko ir pie varas jau no 1994.gada, un plaši izmanto varas iestāžu vardarbību, lai cīnītos ar oponentiem.

Cihanouskas vīrs, kuram bija jāpiedalās 2020.gada vēlēšanās, joprojām atrodas ieslodzījumā Baltkrievijā.

Lasiet arī: Polija prasa skaidrojumus par divu Baltkrievijas helikopteru ielidošanu tās teritorijā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas