Ar AAE starpniecību Krievija un Ukraina organizē plašu karagūstekņu apmaiņu

Ukraina un Krievija trešdien, 3.janvārī, veica pirmo gūstekņu apmaiņu gandrīz piecu mēnešu laikā. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Ukraina nodeva 248 militārpersonas, bet Ukraina mājās atveda 230 cilvēkus, kas ir līdz šim lielākā dokumentētā karavīru apmaiņa, kas notika sarežģītu sarunu ceļā ar Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) starpniecību, ziņo Reuters.

AAE Ārlietu ministrija atzina savu lomu, izmantojot “ciešās draudzīgās attiecības” ar abām valstīm, kā arī pauda apņēmību turpināt centienus humānās palīdzības jomā un meklēt miermīlīgu risinājumu ilgstošajam konfliktam.

Ukrainas varasiestāžu publiskotajā video redzams, kā gūstekņi, kas atgriezušies, ietinušies valsts karogā, dzied himnu un kliedz “Slava Ukrainai!”. Vairumam, bet ne visiem, šķiet, bija labs veselības stāvoklis.

 

Krievijas Aizsardzības ministrija arī dalījās ar video, kurā redzams, kā ieslodzītie ar autobusiem ierodas Belgorodā. Video kāds vārdā nenosaukts vīrietis pauda prieku par to, ka aptuveni pēc piecām stundām viņš būs mājās.

Neskatoties uz to, ka nav notikušas miera sarunas, lai izbeigtu 22 mēnešus ilgušo karu, abas valstis kopš pirmajiem Krievijas iebrukuma mēnešiem 2022.gada februārī ir iesaistījušās daudzās gūstekņu apmaiņās. Tomēr 2023.gadā apmaiņu skaits samazinājās, un pēdējā apmaiņa pirms šīs nedēļas notika augustā, ziņo Reuters.

Ukrainas militārās izlūkošanas aģentūras HUR vadītājs Kirilo Budanovs atzina AAE “tiešo lomu” sarežģītās gūstekņu apmaiņas veicināšanā.

Prezidents Zelenskis sacīja, ka šī diena esot “patiesi lieliska Ukrainai” un apņēmās turpināt apmaiņas operācijas, paplašinot sagūstīto Krievijas karavīru “apmaiņas fondu”, uzsverot, ka sarunu efektivitāte ir atkarīga no sagūstīto Krievijas karavīru skaita. Viņš sacīja, ka daži karavīri, kuri atgriezās, iepriekš tika uzskatīti par pazudušiem.

Starp Ukrainas karavīriem, kas atgriezās, bijuši arī tie, kas piedalījās Azovstal tērauda rūpnīcas aizstāvēšanā Mariupolē.

No Krievijas puses Krievijas cilvēktiesību komisāre Tatjana Moskaļkova pateicās prezidentam Putinam, militārajiem un izlūkdienestiem par ieguldīto darbu apmaiņā.

Lasiet arī: Krievija atzīst nejaušu savas teritorijas apšaudīšanu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas