ASV apstiprina atjauninātās Covid-19 vakcīnas pret jaunākajiem variantiem

Pieaugot saslimšanas gadījumu un hospitalizāciju skaitam, ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) pirmdien, 11.septembrī, apstiprināja Moderna un Pfizer/BioNTech izstrādātās atjauninātās Covid-19 vakcīnas, vēsta ASV mediju portāls CNN.

Atjauninātās Moderna un Pfizer/BioNTech mRNS vakcīnas norāda imūnsistēmai, kā cīnīties pret koronavīrusa XBB.1.5 omikrona apakšvariantu, kā arī citiem pašlaik cirkulējošiem cieši saistītiem vīrusa celmiem.

Moderna un Pfizer/BioNTech ir ziņojušas, ka vakcīnas ir efektīvas pret EG.5 variantu, kas pašlaik ir izplatīts ASV. Imunizācijas prakses padomdevēju komiteja, neatkarīga ekspertu grupa, kas konsultē ASV Slimību kontroles un profilakses centrus (CDC), izvērtēs šo atjaunināto vakcīnu drošību un efektivitāti un sniegs ieteikumus par to lietošanu. Kad CDC direktors šos ieteikumus apstiprinās, vakcīnas varēs izmantot.

Atjauninātās Covid-19 vakcīnas ir apstiprinātas lietošanai

bērniem no 12 gadiem un pieaugušajiem,

savukārt ārkārtas gadījumos atļauts lietot arī bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz 11 gadiem.

FDA iesaka, bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz četriem gadiem, kuri iepriekš nav vakcinēti pret Covid-19, saņemt trīs atjauninātās Pfizer/BioNTech vai divas atjauninātās Moderna balstvakcīnas devas. Šīs vecuma grupas bērniem, kuri ir vakcinēti iepriekš, devu skaits un laiks ir atkarīgs no vakcinācijas vēstures.

Bērni vecumā no pieciem gadiem un pieaugušie var saņemt vienu atjauninātās vakcīnas devu vismaz divus mēnešus pēc pēdējās jebkuras Covid-19 vakcīnas devas neatkarīgi no iepriekšējā vakcinācijas statusa.

Ar FDA atjauninātajām prasībām iepriekšējās bivalentās Moderna un Pfizer/BioNTech Covid-19 vakcīnas ASV vairs nav atļauts lietot. 

Veselības aizsardzības amatpersonas uzsver, cik svarīgi ir vakcinēties, jo

ASV pieaug Covid-19 hospitalizāciju skaits

un pieaug bažas par gaidāmo gripas un elpceļu vīrusu sezonu. Eksperti ir nobažījušies par koronavīrusa, gripas un respiratorā sincitiālā vīrusa (RSV) vienlaicīgas izplatības iespējamo ietekmi šoruden. RSV līmenis ir palielinājies, īpaši ASV dienvidos.

Dr. Pīters Markss (Peter Marks), FDA Bioloģisko zāļu novērtēšanas un pētījumu centra direktors, uzsvēris vakcinācijas izšķirošo nozīmi aizsardzībā pret nopietnām Covid-19 sekām, piebilstot, ka atjauninātās vakcīnas atbilst FDA stingrajiem drošības, efektivitātes un ražošanas kvalitātes standartiem, viešot pārliecību sabiedrībai un mudinot vakcinēties.

Dr. Dens Baručs (Dan Barouch), viroloģijas un vakcīnu pētījumu centra direktors, teicis, ka atjauninātajām Covid-19 vakcīnām vislielākā ietekme būs uz personām ar visaugstāko smagas saslimšanas risku. Viņš piebilda, ka, lai gan šīs balstvakcīnas var nenodrošināt spēcīgu aizsardzību pret infekciju vai vieglu saslimšanu, tās ir

ļoti svarīgas personām ar smagu saslimšanas risku.

Atjauninātās Covid-19 vakcīnas būs pieejamas tiem, kam tās ir nepieciešamas, un paredzams, ka tās joprojām būs bezmaksas, norādījusi Lori Tremela Frīmena (Lori Tremmel Freeman), Nacionālās apgabalu un pilsētu veselības aizsardzības ierēdņu asociācijas izpilddirektore.

Lasiet arī: EK apstiprina vakcīnu pret Covid-19 omikrona paveidu XBB.1.5

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas