ASV maksā “Moderna” 176 miljonus putnu gripas vakcīnas izstrādei

ASV valdība piešķirs vakcīnu ražotājam “Moderna” 176 miljonus ASV dolāru (164 miljoni eiro), lai paātrinātu uz ribonukleīnskābes ziņneša (mRNS) balstītu putnu gripas vakcīnas izstrādi, ko varētu izmantot cilvēku ārstēšanai un lai valsts būtu “labāk sagatavota” sabiedrības veselības krīzēm, ņemot vērā pieaugošo saslimšanas gadījumu skaitu starp liellopiem un pieredzi, kas gūta no Covid-19 pandēmijas, otrdien, 2.jūlijā, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Lai gan putnu gripas uzliesmojumi starp mājputniem un liellopiem nerada būtiskus draudus cilvēkiem, eksperti lūko pēc gatavas vakcīnas, ko ātri izmantot, ja vīruss mutējas un rada problēmas.

Vakcīnas, kurās izmanto mRNS tehnoloģiju, uz kuras balstās arī “Moderna” Covid-19 vakcīna, var attīstīt ātrāk, un ASV valdība apgalvojot, ka šīs tehnoloģijas pievienošana pandēmijas rīku klāstam uzlabo tās spēju “ātri un veikli” cīnīties pret putnu gripu.

ASV Biomedicīnas progresīvās pētniecības un attīstības aģentūras piešķirtie 176 miljoni ASV dolāru tiks izmantoti,

lai pabeigtu “Moderna” H5N1 putnu gripas vakcīnas izstrādes un testēšanas vēlāko posmu.

H5N1 putnu gripa jau sen ir bijusi izplatīta putnu vidū, bet nesen ar to inficējušies arī daži citi dzīvnieki, tostarp liellopi. Lai gan nav pazīmju, ka vīruss varētu viegli izplatīties starp cilvēkiem, eksperti ir nobažījušies, ka tas varētu mutēties un sākt to darīt.

Taču ir bijuši pāris cilvēku saslimšanas gadījumi, kas līdz šim notikuši pēc saskares ar slimiem dzīvniekiem. Saskaņā ar ASV Slimību kontroles centra datiem vīruss cilvēkiem var izraisīt dažādus simptomus – no vieglām elpceļu un acu infekcijām līdz potenciāli letālām saslimšanām, piemēram, pneimonijai.

“Moderna” jau 2023.gadā sāka agrīnus savas mRNS H5N1 putnu gripas vakcīnas testus ar veseliem pieaugušiem brīvprātīgajiem, un šā gada beigās gaidāmi rezultāti, kas palīdzēs plānot nākamos soļus, norāda uzņēmums.

Lasiet arī: PVO ziņo, ka Meksikā nomiris pirmais ar H5N2 putnu gripu inficējies cilvēks

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas