ASV slēdz banku; Silīcija ielejas uzņēmēju vidū virmo satraukums

ASV finanšu tirgus regulatori slēguši Silīcija Ielejas banku (Silicon Valley Bank, SVB), tomēr valdība norāda, ka visas personas un uzņēmumi, kuru līdzekļi atrodas bankā, tos varēs atgūt, raksta britu raidorganizācija BBC.

ASV Valsts kase un Federālā depozītu apdrošināšanas korporācija norādījusi, ka noguldītāji ir pasargāti. SVB slēdza piektdien, 10.martā, pēc regulatoru pieprasījuma, lai novērstu panikas izraisītu masveida naudas izņemšanu. Tas ir lielākais bankrota gadījums kopš 2008.gada banku krīzes ASV. Regulatori šādu soli spēra brīdī, kad banka, kura ir labi zināms tehnoloģiju jomas kreditors, centās savākt naudu, lai segtu zaudējumus, kuri radušies pārdoto aktīvu dēļ. Informācija par bankas grūtībām izraisīja masveidīgu līdzekļu izņemšanu no bankas kontiem.

Varas iestādes informatīvajā paziņojumā norādīja: «ASV banku sistēma joprojām ir spējīga atjaunoties, un saglabā stingrus pamatus, galvenokārt pateicoties mēriem, kas tika pieņemti pēc finanšu krīzes un veicināja banku industrijas drošību.

Šīs reformas kopā ar šodienas rīcību parāda mūsu gatavību spert pareizos soļus, lai pasargātu cilvēku ietaupījumus.»

Līdzīgi soļi svētdien, 12.martā, sperti attiecībā uz Ņujorkas Signature Bank, kas tiek uzskatītā par visievainojamāko institūciju uzreiz aiz SVB. Kā daļu no plāna, lai atjaunotu uzticību, regulatori piedāvā jaunu veidu, kā bankas var piekļūt ārkārtas fondiem. Federālo rezervju turētāji norādījuši, ka piedāvās palīdzību, izmantojot jaunu Banku finansēšanas programmu, atvieglojot bankām aizņemšanos krīzes brīžos. ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) paziņojis, ka amerikāņi var būt droši – bankās noguldītā nauda būs pieejama tad, kad tā nepieciešama.

SVB tika uzskatīts par būtisku kreditoru tehnoloģiju jomas jaunuzņēmumiem. Banka, kas darbību sāka jau 1983.gadā, sadarbojās ar teju pusi no ASV riska kapitāla uzņēmumiem tehnoloģiju un veselības aprūpes sektoros.

Situācija pasliktinājās brīdī, kad procentu likmes paaugstinājās un jaunuzņēmumiem kļuva grūtāk iegūt finansējumu no privātajiem ieguldītājiem vai no akciju pārdošanas. Silīcija ielejā bankas slēgšana nopietni saviļņojusi uzņēmējdarbības vidi. Capital Economics vecākais ekonomists Pols Ešvorts (Paul Ashworth) norādīja, ka varas iestādes rīkojušās tik radikāli, lai novērstu situācijas pasliktināšanos: «Racionāli domājot, ar to vajadzētu pietikt, lai apturētu panikas vilni un novērstu citu banku bankrotu, kas mūsu digitālajā laikmetā var notikt vienā acumirklī. Šādas situācijas vienmēr saistās ar iracionālām bailēm, tāpēc jāuzsver, ka nekādas garantijas nestrādā.»

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas