ASV un ES plāno jaunas sankcijas Irānai; Izraēlas kara kabinets tiksies vēlreiz

ASV un Eiropas Savienība (ES) plāno noteikt jaunas sankcijas pret Irānu saistībā ar tās bezprecedenta uzbrukumu Izraēlai, cenšoties atturēt Izraēlu no nopietna uzbrukuma, Izraēlas kara kabinetam paziņojot par trešdien, 17.aprīlī, plānoto trešo sanāksmi, lai lemtu par atbildes reakciju, ziņo Reuters.

Sestdienas naktī notikušais uzbrukums ir pastiprinājis bažas par iespējamu atklātu konfliktu starp Irānu un Izraēlu, kas izriet no sešus mēnešus ilgušā kara Gazas joslā.

Izraēlas militāro spēku štāba priekšnieks Herzi Halevi solīja atbildēt uz Irānas uzbrukumu, nesniedzot konkrētu informāciju. Arī otrdien plānotā kara kabineta sēde tika pārcelta uz trešdienu, sacīja Izraēlas valdības avots, nesniedzot sīkāku paskaidrojumu.

Cerot novērst Izraēlu no vērienīgiem atbildes pasākumiem,

ASV un ES ierosināja pastiprināt ekonomiskās un politiskās sankcijas pret Irānu.

ASV plāno noteikt jaunas sankcijas pret Irānas raķešu un bezpilota lidaparātu programmu, un tiek sagaidīts, ka sabiedrotie tai sekos, otrdien paziņojumā norādīja nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans (Jake Sullivan).

Finanšu ministre Džaneta Jellena preses konferencē Vašingtonā uzsvēra, ka sankciju un sadarbības ar sabiedrotajiem izmantošana ir vērsta pret Irānas “ļaunprātīgo un destabilizējošo darbību”, tostarp teroristu finansēšanas pārtraukšanu. Viņa sacīja, ka drīzumā plānots paziņot par turpmākām sankcijām pret Irānu.

ES ārpolitikas vadītājs Žuzeps Borels (Josep Borrell) paziņoja, ka pēc ES ārlietu ministru ārkārtas videokonferences dažas dalībvalstis ir pieprasījušas paplašināt sankcijas pret Irānu. Borels sacīja, ka priekšlikums paplašinātu sankciju režīmu, kura mērķis ir ierobežot Irānas dronu piegādi Krievijai, lai tas attiektos arī uz raķešu piegādi un varētu iekļaut arī piegādes Irānas starpniekiem Tuvajos Austrumos.

Izraēlas ārlietu ministrs Izraēls Kacs (Israel Katz) iniciējis diplomātiskos centienus, mudinot 32 valstis noteikt sankcijas Irānas raķešu programmai un atzīt tās “Revolucionārās gvardes korpusu” par teroristu grupējumu, tādējādi sekojot Vašingtonas rīcībai.

Irāna uzbruka, atriebjoties par uzlidojumu tās vēstniecības kompleksam Damaskā 1. aprīlī, kas tika piedēvēts Izraēlai, taču Irāna ir paziņojusi, ka tagad uzskata šo jautājumu par slēgtu.

Vairākas valstis ir aicinājušas Izraēlu atturēties no prettrieciena, tostarp Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš otrdien aicināja visas puses Tuvajos Austrumos atturēties no darbībām, kas izraisītu jaunu konfrontāciju, kura, kā viņš brīdināja, varētu radīt katastrofālas sekas reģionam, paziņojis Kremlis.

Lasiet arī: ASV nepiedalīsies Izraēlas atbildes pasākumos pret Irānu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas