AT būs jāvērtē Grevcovas lieta par melošanu CVK

Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas aizstāve ir iesniegusi kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru Grevcova atzīta par vainīgu melošanā Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) un sodīta ar sabiedrisko darbu 160 stundu apmērā.

Aģentūra LETA noskaidroja, ka lieta pašlaik atrodas Augstākajā tiesā (AT). Lietas izskatīšanas datums vēl nav ieplānots.

No partijas “Stabilitātei!” saraksta 14.Saeimā ievēlētā, bet šobrīd pie frakcijām nepiederošā deputāte Grevcova apsūdzēta pēc Krimināllikuma 272.panta par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu CVK. 

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka Grevcova, būdama 14.Saeimas vēlēšanu deputāta kandidāte, CVK iesniegusi ziņas par sevi, tai skaitā norādot nepatiesu informāciju sadaļā “Darba vieta un ieņemamie amati” un “Izglītība”. Sniegto ziņu patiesumu sagatavotajos dokumentos viņa apliecināja ar savu parakstu un parakstītos dokumentus nodeva personai, kura tos 13.jūlijā iesniedza CVK.

Par melošanu CVK var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu no 15 dienām līdz trim mēnešiem,

sabiedrisko darbu no 40 līdz 280 stundām vai naudas sodu līdz 100 Latvijā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā.

Prokurors iepriekš lūdza tiesu Grevcovai piespriest sabiedrisko darbu 200 stundu apmērā, kā arī naudas sodu 6200 eiro apmērā.

Savukārt Grevcova tiesas sēdē lūdza viņu attaisnot, apgalvojot, ka viņas vaina tiesas procesā nav pierādīta. Tāpat viņa uzsvēra, ka CVK dati tika mainīti vairākiem viņas partijas biedriem un par to tika informēts arī prokurors, taču viņš apsūdzētās vārdus neesot ņēmis vērā.

Prokurors tiesas debatēs norādīja, ka Grevcova apzinājās, ka viņas aizpildītā anketa tiks iesniegta CVK, kā arī nav tiešu pierādījumu par to, ka Grevcova saviem partijas biedriem bija iesniegusi patiesu informāciju par savu izglītību un darba pieredzi un kļūda CVK parādījās kļūdaini ievadot datus.

Tāpat Grevcova ir parakstījusi CVK iesniegumu ar saviem “kļūdainajiem” datiem, līdz ar ko būtu absurdi Grevcovu attaisnot tikai tāpēc, ka viņa varētu neizlasīt CVK anketu.

Iepriekš Grevcovas aizstāvis lūdza lietas materiāliem pievienot dažus dokumentus. Viens dokuments ir saistīts ar CVK pērnā gada 26.oktobra atbildi partijas “Stabilitātei!” priekšsēdētājam Aleksejam Rosļikovam, kurā CVK atteica iespēju labot Grevcovas CVK anketā ievadītos datus.

Tāpat lietā tika pievienota izdruka no Grevcovas sūtītā e-pasta, kurā viņa bija nosūtījusi aizpildīto CVK anketu. Pēc Grevcovas teiktā tas tika izdarīts 1.jūlijā. Sūtītajā e-pastā bija norādīts, ka pēdējā Grevcovas darba vieta ir bijusi SIA “Dolo”, kur viņa strādājusi par palīgstrādnieci.

Izglītības sadaļā tika norādīts, ka Grevcova ir ieguvusi vidējo izglītību Rekavas vidusskolā 2008.gadā.

Grevcova patlaban turpina pildīt Saeimas deputāta pienākumus. Saeimas Kārtības rullī teikts, ka deputāts, kas notiesāts par noziedzīgu nodarījumu, uzskatāms par izslēgtu no Saeimas sastāva ar dienu, kad stājas spēkā notiesājošs spriedums. Latvijā ir trīs instanču tiesas.

Iepriekš Grevcovu par vainīgu atzina arī Rīgas pilsētas tiesa Pārdaugavā. Par spriedumu tika saņemta apelācijas sūdzība, kā arī prokurora protests, bet arī apgabaltiesa atzina viņas vainu.

Jau ziņots, ka Grevcova plašāku atpazīstamību izpelnījusies ar savu darbību sociālajā vietnē “TikTok”.

Partija “Stabilitātei” 14.Saeimas vēlēšanās ieguva 11 mandātus. Savukārt vēlāk Grevcova partiju pameta un pievienojās politiskai partijai “Apvienība Jaunlatvieši”.

Lasiet arī: Rīgā uz mājām un pieturvietās joprojām uzķēpā «Z» burtus. Kādi sodi?

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas